В парламента се скараха чий законопроект да мине по-напред, с оглед на малкото оставащо време на народните избраници до разпускането на НС от президента. Спор около пренареждането на точките в програмата откри днешното заседание.

При пренареждането от "Продължаваме промяната" обвиниха "Възраждане" заедно с ГЕРБ и ДПС, че искат "да избутат" по-назад промените в закона за съдебната власт, които въвеждат механизъм за контрол над главния прокурор. Обвинението отправи Настимир Ананиев. "Главният прокурор трябва да бъде санкциониран от съдия", възкликна Ананиев.

В отговор на загрижеността му дали ще остане време Делян Добрев от ГЕРБ предложи да отпадне проектът на ПП за компенсиране за битовите клиенти на природен газ. "Тази точка е чист популизъм. Първо, посочен източник за такива компенсации няма. И второ, ако някой иска да компенсира битовите абонати за газ, има възможност през бюджета, защото там има заделени 50 млн. лв.", репликира Добрев.

Той напомни, че правителството може да използва тези средства, за да компенсира, ако се наложи, и абонатите на газ, и на електричество, и тези, които се отопляват на дърва. Добрев напомни, че такава програма за компенсации на потребителите на газ не е имало през миналата година, а имаше приспадане от сметките на хората, след като "Газпром" върна със задна дата 300 млн. на "Булгаргаз".

Точката беше отхвърлена от дневния ред с гласуване, но от ПП поискаха прегласуване, като за целта Искрен Митев призова депутатите да си помислят много добре "колко са високи цените на газа". "Защо не искате да компенсирате битовите потребители на газ", възмути се депутатът от ПП.

В реакция на спора, Рамадан Аталай от ДПС също определи като популистко проекторешението на ПП.

И предупреди: "Щяхме да започнем да гласуваме като в "Гласът на България", понеже идват избори. А забравихме хората, които се топлят на кравешки фъшкии, хванахме се за газа", обобщи той надпреварата на политическите сили кои законопроекти да намерят място в последните часове на 48-ото НС.

По-късно в кулоарите на НС Радослав Рибарски от ПП се възмути, че компенсирането на битовите потребители на природен газ е отпаднало от дневния ред. Той подчерта, че такъв механизъм трябва да има, стойността му е под 200 млн. лв., а реално пари за него има.

"Така битовите потребители на природен газ ще бъдат оставени да се справят сами с високите цени", допълни народният представител. Според него януарските сметки за газ на домакинствата ще са с поне 30% по-високи от декемврийските. "Количествата ще бъдат увеличени заради понижаващите се температури. Не приемаме аргумента, че няма пари. Фондът за сигурност на електроенергийната система в момента събира повече свръхпечалби от обикновено.

"Механизмът, който бяхме предложили, обхващаше месеците от януари до април, в които се очакват най-високи сметки за природен газ. Няма как да реагираме повече в това Народно събрание", отбеляза Рибарски.

В програмата на народните представители са още изслушване на външния министър Николай Милков във връзка с побоя над българина Християн Пендиков в Охрид, промените в закона за съдебната власт, в закона за горите, както и "проект на решение за обявяване на акт на геноцид на Холодомора", внесено от Стоян Михалев и група депутати от ДБ.  

Заглавието на проекторешението е изписано на украински език и така е публикувано и на сайта на парламента, въпреки че на български е прието като Гладомор. Именно така е изписано във второто проекторешение - това на ГЕРБ. 

Скрийншот: сайт на Народното събрание