От канцеларията на британския премиер потвърдиха, че Камарата на общините в британския парламент ще гласува по сделката на Тереза Мей с Брюксел за Брекзит преди 21 януари 2019 година, съобщи Sky.com. Днес Тереза Мей е в Германия, където разговаря по темата за напускането на ЕС с канцлера Ангела Меркел. Предстоят й срещи и в Брюксел с председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет, Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, в рамките на своите консултации с цел получаване на допълнителни гаранции по споразумението за Брекзит. Идеята е подобряване на договореностите, за да мине сделката през гласуването в британския парламент.

Междувременно, в Лондон представители на Либералната партия, на Зелените и на партията на шотландските националисти поискаха от лидера на лейбъристите Джеръми Корбин да внесе вот на недоверие към премиера. Обвиненията срещу сделката на Мей са особено силни за това, че липсва оценка за въздействието на Брекзит върху британската икономика. Това не позволява на депутатите да направят реалистичен анализ на последствията и да гласуват съобразно тях. Уелс, който преди подкрепи Брекзит, започва също да съжалява за това си решение. Според публикувано през ноември допитване на 51 процента от хората тук вече подкрепят оставане в ЕС.

"Гласувах за напускане, защото исках да можем сами да вземаме решенията си. Сега обаче вече не съм толкова сигурна. Имали сме доста добро споразумение с ЕС, а не знаехме", казва 56-годишната търговска служителка Джули Матюс, която смята, че не е била правилно информирана за последиците от Брекзита.

"Това раздели цялата страна и не знам какво ще стане", казва 42-годишният Филип Грифитс, който продава холандски вносни растения. Той сега също би гласувал за оставане в ЕС. "Толкова е сложно. Не е просто като да затръшнеш вратата и да се сбогуваш", добавя той.

Според местните власти Лондон трябва да поеме пълния размер на европейските финансови средства. Гаранции са дадени до края на 2020 г. "Какво ще стане после е доста по-несигурно. Уелсците гласуваха за излизане от ЕС заради обещанието, че Уелс няма да загуби и едно пени. Това е обещание, което британското правителство трябва да спази. Нуждите ни няма да изчезнат след излизането ни от ЕС", казва Марк Дрейкфорд. Регионът получава по 600 милиона паунда от Брюксел годишно и липсата на тази сума може да се отрази сериозно на икономиката и доходите тук.