Главният прокурор Иван Гешев се появи на заседанието на правната комисия в парламента, повтори пред депутатите, че ще довърши мандата си, отново ги нарече "политически боклук" и напусна заседанието.

На влизане Гешев коментира пред медиите убийството на Красимир Каменов - Къро.

"Връщаме се в мутренските времена. Мисля, че бях категоричен още от 2 години, че казах, че това, което се случва и се прави с българската прокуратура и българската съдебна власт, ще доведе и е довело до бум на престъпността и се връщаме в мутренските години. Дали не е така?", каза Гешев за убийството на издирвания с червена бюлетина от Интерпол Къро и семейството му в ЮАР, за когото преди месеци прокуратурата извади записи, уличаващи убития и други лица в заговор срещу магистрати.

55-годишният бизнесмен бе разследван задочно за пет поръчкови убийства, според данните на обвинението.

Коментара си Гешев направи преди да влезе при депутатите от правната комисия, която обсъжда на второ четене механизма за разследване на главния прокурор.

Той отново потвърди, че няма намерение да подава оставка и че ще изкара мандата си "в името на българските граждани".

"Това, което аз ще заявя от името на българската прокуратура, е, че тя е единна и ще продължи да работи по същия начин, въпреки политическия натиск, въпреки всичко, което се случва, в интерес на народа и на хората и аз, като главен прокурор, ще довърша мандата си и ще свърша това, за което кандидатствах на поста - всички, които са извършили престъпления, да влязат в затвора след осъдителни присъди, влезли в сила от българския съд", посочи Иван Гешев.

Главният прокурор отново каза, че не го е страх и няма да позволи да бъда плашен. По думите му не я е страх и магистратската общност.

"Няма да участвам в нещо, което предварително вероятно е решено и обслужва може би това, което определих като политическа мафия и което българските граждани определят като политическа мафия, политически боклук, олигархия и организирана престъпност. И няма да позволя да участвам може би в това, което каза проф. Киров и един друг конституционалист, ще перифразирам - превръщането на правовата държава в дрипа и пипането на Конституцията с мазни пръсти", заяви пред депутатите Гешев.

Докато той говореше, Надежда Йорданова от ДБ опита да го прекъсне и настоя да не му бъде давана думата. Бившата правосъдна министърка се обърна към шефа на комисията Стою Стоев с апел да не позволява да бъде нарушаван дневният ред и "да нанасят обиди на народното представителство", но Гешев вече напускаше залата на заседанието.

След неговото напускане правната комисия подкрепи създаването на работна група по приетите на първо четене седем законопроекта за промени в Наказателния кодекс. Предложението беше подкрепено от 18 народни представители, като гласове "против" и "въздържал се" нямаше. На първо четене пленарната зала прие седемте законопроекта за промени в НК миналата седмица. Поправките са в различни сфери, като немалка част от тях се отнасят до затягане на наказанията и мерките с цел прекратяване на войната по пътищата.