Преди да присъства на Молитвената закуска в Белия дом на 2 февруари, главният прокурор Иван Гешев участва в международна дискусия, посветена на последиците от руската агресия в Украйна. Тя се проведе в Конгреса на САЩ във Вашингтон.

Форумът се организира от конгресмените Робърт Адерхолд и Пийт Сешънс. Участие в дискусията взе и конгресменът Джо Уилсън, основател на Групата за приятелство с България в Конгреса, както и още действащи и бивши членове на Камарата на представителите, съобщиха от Прокуратурата.

Акцент в изказванията бе поставен върху необходимостта от изграждането на трайни и работещи партньорства между институциите от държавите в Югоизточна Европа в контекста на влошената среда за сигурност в региона. Във форума участваха представители на Полша, Румъния, Хърватска, Украйна, Северна Македония, Черна гора, Косово, Босна и Херцеговина, Сърбия, Албания, Грузия и други. Сред гостите бе и Роберто Монтела, генерален секретар на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

В рамките на дискусията бяха обсъдени и рисковете от засилващата се роля на Китай в Европа.

Главният прокурор Иван Гешев запозна американските конгресмени и техните гости от Югоизточна Европа с активната роля на българската прокуратура по противодействие на руските разузнавателни служби на територията на Република България и на Балканите.

Иван Гешев припомни серията от разследвания, проведени от българската прокуратура, които са довели до принудителното отзоваване от страната на повече от десет служители на руските специални служби, ползвали се с дипломатически имунитет.

Снимка: Прокуратура на РБ

Българският главен прокурор подчерта, че наред с класическата форма на разузнавателна дейност, каквато е шпионажът, в последните години се идентифицират и други средства на зловредно влияние - политическа корупция, хибридни атаки, включително чрез употребата на медии и разпространяването на "фалшиви новини", кибератаки, пример за което бяха действията отпреди три месеца на руската хакерска група "KillNet", както и зачестилите опити за заобикаляне на санкции, наложени спрямо руската банкова система, чрез трансфер на криптовалути.

Иван Гешев посочи, че в последните години у нас се забелязва известно отстъпление в противодействието на зловредното руско влияние. В тази връзка главният прокурор се обърна към членовете на американския конгрес и представителите на евроатлантическите страни от Балканите, като ги призова за съвместни действия по гарантиране на сигурността в региона на Балканите.

Иван Гешев е с организаторите на дискусията – конгресмените Робърт Адерхолд и Пийт Сешънс

Снимка: Прокуратура на РБ

"За съжаление, с началото на руската военна агресия срещу Украйна и с оглед на това, че България чисто географски се намира в близост до зоната на конфликта, забелязваме един засилен интензитет на зловредно влияние. От съществено значение за моята страна е да подобрим сътрудничеството си, както на национално ниво, така и между съответните институции в партньорските страни", заяви Иван Гешев.

Снимка: Прокуратура на РБ

Главният прокурор Иван Гешев поздрави конгресмените Робърт Адерхолд и Пийт Сешънс за организацията на дискусията, като отново подчерта, че "заедно евроатлантическите партньори са по-силни". Иван Гешев връчи на членовете на Конгреса плакети на Прокуратурата на Република България.

Гешев е на посещение в САЩ за участие в 71-та годишна Национална молитвена закуска, давана от американския президент, която ще се проведе на 2 февруари във Вашингтон.

Снимка: Прокуратура на РБ