Германски евродепутати отправиха остри критики към България и Румъния заради присъединяването си към Шенген. Последва и реакция от българските им колеги в ЕП, а президентите на България и Румъния са категорични, че е крайно време двете страни да станат част от зоната за свободно пътуване.

На фона на почти еднаквите изказвания как е крайно време гражданите България и Румъния да пътуват свободно от мнозинството в Европейския парламент, двама евродепутати от Германия използваха полагащата им се една минута за обидни квалификации към двете страни, съобщи bgonair.

"Вместо да разширяваме Шенген с корумпирани държави, трябва спешно да го преосмислим с разширяване на проверките по вътрешните граници и ефективна защита на външните", коментира евродепутатът Гунар Бек.

"Румъния е дивият запад на Европа. Див запад в средата на Европа. Как е възможно тази страна да е членка на ЕС? В Украйна беше имаше много по-добра инфраструктура и ред. Никой ли не видя това, когато приемаха Румъния?", изказа се и Гуидо Рейл.

Обидните коментари не останаха подминати от евродепутата Андрей Слабаков. "Към колегата от Германия искам да кажа, че всички канали за нелегални мигранти в Европа са немски", отвърна му евродепутатът от ЕКР.

Изказвания имаше и от всички останали български евродепутати. По-рано те призоваха в обща декларация България и Румъния да бъдат незабавно приети в Шенген.

Към призива се присъедини и президентът Румен Радев. "Не може България да проявява солидарност и да влага огромни финансови и човешки ресурси, за да опазва общоевропейската граница, а в замяна да получава неразбиране и двойни стандарти. Не може българите да бъдат втора категория европейци", категоричен бе държавният глава.

Според румънския му колега Клаус Йоханис има голям шанс Съветът на Европейския съюз да даде зелена светлина на двете страни. "Има шанс, защото необходимостта от единство в Европа е още по-явна след войната на Русия в Украйна. Това ще стане факт само ако Румъния, България и Хърватия станат част от Шенгенското пространство", обобщи той.

За да стане факт влизането в зоната за свободно пътуване, е необходимо единодушие сред всички членки на ЕС.

Очаква се да има гласуване по темата на срещата на върха на 15 и 16 декември.