Присъединяването към еврозоната и Шенген, темата Северна Македония, както и провеждането на парламентарните избори зад граница на 2 октомври, са сред основните приоритети на МВнР. Това бе обявено на брифинг, на който служебният министър на външните работи Николай Милков представи своя екип и основните им задачи. "Ние нямаме не само 100 дни, ние нямаме 10 дни", обобщи министър Милков по отношение на задачите пред ведомството.

Досегашният ни посланик в Украйна Константин Коджабашев става зам.-министър и говорител на Външно министерство, обяви служебният министър Николай Милков. Поста си на зам.-министър запазва и Велислава Петрова. Петрова беше кадър, предложен от ИТН.

"Считайте го и като оценка за нейната работа", коментира министърът и добави, че я свършила много по темата Северна Македония. "Хипотези за реваншизъм би следвало да се тълкуват като безпочвени", предупреди още министърът, като посочи, че това е израз и на приемственост. Велислава Петрова ще продължи работата по Северна Македония, бъдещото членство в Шенген и присъединяването към ОИСР.

Външно министерство ще дава всеки четвъртък от 10.00 часа брифинг за медиите, съобщи министърът. Той ще се води от говорителя на Външно Константин Коджабашев. Планирани са общо 14 брифинга. Понякога в тях ще се включват с преки връзки от чужбина и наши посланици, каза Николай Милков. И уточни, че в момента тече процедура по освобождаването на Коджабашев като посланик. Той ще отговаря за двустранните отношения на България с изключение на страните от Балканите и ЕС, и ще представя всяка седмица фактологията и позицията на Външно министерство по всяка теза. 

В кабинета на служебния министър влизат само дипломати, в него няма да има външни лица за дипломатическата служба, обясни началникът му Светлана Стойчева-Етрополски, бивш наш посланик в Канада. Това ще е принцип в кадровата политика на МВнР, подчерта и министърът.

Изборите в чужбина и тяхната организация вече е задвижена, стана ясно от думите на постоянния секретар във Външно Иван Кондов. Няколко държави вече са ни отговорили, че няма проблем с разкриването на секции. Предвидени са 7 635 000 лева за изборите в чужбина, каза още Кондов.

"Разчитаме отново на българите в чужбина - да се отзоват да подпомагат организацията на изборите. Очакваме около 800 секции, на предишните избори бяха 750. На предишните избори имахме и рекорден брой избиратели", посочи той.

По повод приоритетите на Външно министър Николай Милков наблегна и на политиката на Балканите.

"В концептуален смисъл идеята е да не отстъпим по никакъв начин от постигнатото и пробива по отношение на РСМ. Балканската ни политика като цяло представлява приоритет", каза министърът по повод РСМ. "На Балканите има проблеми, които са доста взривоопасни. Не само Косово и Сърбия, но и Босна и Херцеговина изведе той като примери. Балканската проблематика не се изчерпва само с членството на РСМ в ЕС", коментира Милков.

Укрепването в кадрови план на дипломатическата служба също е сред приоритетите. Редица служби функцонират под санитарния минимум, заяви външният министър. И даде за пример факта, че  ситуационният в МВнР център функцонира в състав от 3 души, което е под 50% от нормалната му численост. Активното ни участие в ЕС и НАТО е друг от приоритетите на ведомството.

По повод инфото, че служебното правителство е отменило едно решение за ОИСР, министърът коментира, че "това беше чисто технически въпрос". "Трябваше да бъдат сменени имената на министри, които фигурират, и да бъде включено името на вицепремиера Атанас Пеканов. Министър-председателят разпореди съгласуването на новото решение да бъде извършено в срок от три дни", обясни Милков и прогнозира, че то ще бъде прието още на заседанието на МС в сряда.

По отношение на политиката спрямо Северна Македония министърът наблегна на нуждата от синхрон между говоренето на всички институции, ангажирани по темата. Предстои ни приемането на писмен документ, който ще дефинира задачите на различни институции и организации по отношение на това, което ще се прави, така че да има един системен подход на държавата, обсни Милков. За съжалене, докато ние разполагаме с един консенсус по темата, там той не се вижда. Там има риск от обратимост, който се заявява открито", каза външният министър. "Консулът ни в Битоля не се е опитвал да се намесва в работата на комисията. Ние не сме погледнали на неговото присъствие там в негативен план", коментира поредния скандал между двете страни Николай Милков.

Имаме пет посолства без посланици, изведе като проблем на дневен ред Николай Милков. Китай, Канада, Швеция, ОАЕ и Саудитска Арабия стоят без посланици. "Една добре работеща дипломатическа служба не може да си позволи да стои по цяла година без посланици", посочи той. И гарантира, че всички назначения ще бъдат на професионални дипломати без никакви външни хора за системата.

Отзоваването на 14 служители на посолството в Русия няма да попречи на провеждането на вота там. На място в амбасадата в Москва остават 8 дипломати, а в помощ на консулските ангажименти в посолството и консулството в Санкт Петербург ще бъдат командировани допълнително служители, които временно да облекчат положението до намране на трайно решение. "Не мога да коментирам дали това е опит за влияние върху изборите у нас. Една по-голяма въздържаност няма да навреди в никакъв случай. По-добре е дипломацията да се върне към корените си без да се правят големи и гръмки изказвания, които могат да повлияят върху изборния процес", коментира той по повод отзоваването на нашите дипломати.

Николай Милков уточни, че още при предишното правителство е съгласувана процедурата по назначението на 8 посланици и тя е в ход без да бъде променяна.