"Трябва да се разбере кой е поканил проф. Анастас Герджиков за кандидат-президент. Той е приел поканата, аз се запитах – а кой го е поканил? Няма Инициативен комитет още, значи има някаква завера и трябва да разберем кой точно го е поканил" - това коментира пред bTV бившият министър на отбраната и експерт по национална сигурност Бойко Ноев.

Вчера изненадващо се разбра, че ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ ще участва в битката на президентските избори, като заяви, че ще бъде издигнат от инициативен комитет и очаква подкрепа от всички партии. Неофициално се разбра, че подкрепа за него ще дадат от ГЕРБ, така че се смята, че това е най-вече техният кандидат, с когото се надяват да имат шанс срещу Румен Радев. От партията все още не са потвърдили, но и не са отрекли.

„Втори въпрос – той щял да олицетворява единството на нацията, тази опорка беше пусната от статуквото, върхушката на ГЕРБ. Не може да има единство между битите и биячите“, коментира още днес Ноев, който беше министър в кабинета на СДС, но сега стана част от инициативния комитет, издигнал Радев за втори мандат.

„Приех да съм част от този ИК заради разделителните линии – от едната страна мафията, от другата страна – народът. Радев ясно застана на страната на гражданите, вдигнатият юмрук беше знак за подкрепа на демокрацията в България“, коментира Ноев.

На въпрос защо през годините го е критикувал за състоянието на армията, а днес застава зад него, той отговори:

"В началото на своя мандат, той допусна грешки, но ги надмогна. Румен Радев е честен политик и той го доказа“.

"Аз бегло познавам Анастас Герджиков, но от контактите си, когато бях вицепремиер - е скромен, достоен човек, умерен", коментира в същото време пред БНТ лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който обаче подчерта, че ще издигнат собствена кандидатура на президентските избори.

"С издигането на кандидатурата на ректора на СУ проф. Анастас Герджиков Борисов още веднъж показва своята политическа интуиция и политическа находчивост", заяви пък пред БНР социологът Васил Тончев от агенция "Сова Харис".

"Главният резултат няма да бъде победата на президентските избори. Ходът от страна на ГЕРБ е много елегантен", изтъкна Тончев.

Според него в изолация от всички останали политически сили, от ГЕРБ застават зад кандидат, който ще има обществена подкрепа от авторитетни и широки социални кръгове:

"Много трудно ще е оттук нататък да кажеш - с тези не разговаряме."

"Бойко Борисов не би имал никакъв шанс и тази загуба би му коствала много сериозно политическо дискредитиране", категоричен бе Тончев, който уточни, че предизвикателството на Радев към него също да се кандидатира би било "обречена битка за Борисов".

"Проф. Герджиков ще бъде много дистанциран от ГЕРБ, включително като политическа визия. Не мисля, че ще бъде човекът, който ще бъде на дистанционно от Борисов, както други кандидати, които Борисов е номинирал и изтласквал на водещи политически позиции", каза още социологът.

По думите му присъствието на Герджиков в политическия живот ще постави в трудно положение ДБ.

"ГЕРБ просто успя да ги изпревари, Борисов се оказа политически по-ловък. Голяма част от техния електорат, сподвижници ще подкрепят Анастас Герджиков", допълни Тончев.

"ГЕРБ показва, че е готова да сменя лицата и да се разтваря. Когато издигаш човек като проф. Герджиков е ясно, че този човек не се подчинява. Той е стожер на българската държавност", коментира пред Нова телевизия и политологът проф. Румяна Коларова. 

"За мен е очевидно, че това ще е кандидатът на ГЕРБ. Това е правилен ход, защото създава възможност за една по-широка подкрепа. Никой не излиза да се състезава, за да загуби. Няма да е лесно той да го направи, но ще е интересна битка", добави социологът Кънчо Стойчев.