След оповестяване на разследването думата в кулоарите на парламента взеха народните представители от ГЕРБ Тома Биков и Маноил Манев, лидерът на НФСБ Валери Симеонов и депутатът от БСП Димитър Данчев. Пред БНР изявление направи и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

БСП била пощенска кутия, коментира депутат на управляващата партия в Народното събрание след изнесените данни за корупция от народния представител от левицата Елена Йончева по случая "Ало, Банов съм". Валери Симеонов от "Обединени патриоти" заяви, че той е хващал Йончева в 7-8 изопачавания. Народният представител от БСП Димитър Данчев обяви, че парите, за които Боил Банов и Вежди Рашидов са пратили иск в съда за "Ларгото", са по доклада по АДФИ, там не се включва този 1 млн. лв., за който сигнализирали от БСП. А шефът на парламента бе категорична, че Боил Банов не трябва да подава оставка преди да е проверен от прокуратурата.

Прокуратурата се сезира бързо, а иначе се говореше, че само за БСП било. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков във връзка с разследването на говорителя на БСП Елена Йончева за корупционни схеми при строителството на "Ларгото",  съобщи Агенция "Фокус". "Има си прокуратура. Току-що разбрахме, че има разследване. Вижте колко бързо прокуратурата се самосезира. Нали това се говореше, че само за БСП било. Ето за всеки. Прокуратурата да провери, има си органи за тази работа, които проверяват. Ние се доверяваме на институциите", каза още Биков и поясни, че това, което БСП са направили е "фалшива новина". По думите му се е видяло какви са действията на министъра на културата.

"Вижда се с какви долнопробни средства работят, с какви записванията на телефон. Намерете този човек, да го питате него, защото го е страх да излезе с лицето си. Да излезе и да говори той до Йончева - двамата да бъдат", допълни още Биков.

Елена Йончева е употребявана от БСП за целите на черната кампания срещу нас, на мнение е народният представител от ПГ на ГЕРБ. "Бих призовал всички вас като журналисти да спрете да наричате г-жа Йончева разследващ журналист. Това преди време се наричаше долнопробно доносничество с фалшива информация", заяви Биков.

По думите му долнопробно доносничество е, когато подаваш в случая на обществеността, а не на органите на реда и когато целиш да опетниш политическия опонент с неполитически средства. "Това прави г-жа Йончева. Ние оттук нататък не се занимаваме с нейните "разследвания". Очевидно тя е получател на информация от определени заинтересовани среди. Единственото, което прави, е да бъде употребявана от БСП за целите на черната кампания ,която се води в момента срещу нас. Точно затова ние стоим зад министър Банов и не се съобразяваме с тези велики нейни разкрития и призоваваме журналистите да си пазят професията. Това понятие, заради такива хора като г-жа Йончева, девалвира в момента. Да ви попитам вас откога г-жа Йончева е разследващ журналист", каза още Тома Биков.

Той посочи, че тя от 2017 г. е разследващ журналист, когато е започнала да се занимава с политика. Биков попита кога Йончева се е интересувала от корупцията във всички години, в които е била журналист. "Тя се интересуваше от международна тематика. Тя кога разбра, че в България има нередности? Когато се върна от чужбина ли? Това прави г-жа Йончева две години и си лепи етикета разследващ журналист", каза Биков. По думите му от това ще страдат най-вече разследващите журналисти.

БСП от партия се превърна във фалшив сайт с главен редактор собственикът на офшорна компания Елена Йончева, каза народният представител от ПГ на ГЕРБ.  "БСП от партия се трансформира във фалшив сайт, каквито има достатъчно в България. Има и още един - той се нарича БСП. Негов главен редактор е г-жа Елена Йончева - собственик на офшорна компания. Тази партия, като гледам с какви темпове върви, е на път самата тя да се превърне в една офшорна компания", каза още Биков.

Той уточни, че министър Боил Банов е готов да подаде оставка, но ГЕРБ стои зад него и зад политиката, която провежда и неговото назначение за министър е политическо решение.

Нашето политическо решение е да го подкрепяме, защото отказваме да вярваме на фалшивите новини на Йончева и не желаем изобщо да ги коментираме", допълни Тома Биков.

Цвета Караянчева: Боил Банов не трябва да подава оставка преди да е проверен от прокуратурата

Министърът на културата Боил Банов не трябва да подава оставка, без вината му да е доказана от прокуратурата. Това заяви в интервю за програма "Хоризонт" по БНР председателят на парламента и народен представител от ГЕРБ Цвета Караянчева.

"Много лесно се говори по медиите и много лесно се обвинява. Ако (Йончева) има документи, да ги даде където трябва. Според вас, трябва ли (Банов) да подаде оставка заради медийно изказване? Чудесно е, че прокуратурата се е самосезирала. Нека приключат проверката и след няколко месеца ще има отговор. В момента министър Банов не трябва да си подава оставката", каза Караянчева в предаването "12+3" на националното радио.

Тя допълни, че Банов може да бъде изслушан по случая от депутатите, ако някоя парламентарна група го извика чрез съответната процедура.

Снимка: Булфото

"Усещането за корупция се засилва именно от това говорене на политическите сили. Едно е да кажеш, че някой има сестра, друго е да го докажеш. Едно е усещането, друго са конкретните факти", коментира Караянчева оповестените вчера данни на "Трансперънси Интернешънъл" за високото усещане за корупция у гражданите.

"Влезнали сме в предизборна обстановка и е важно да се търсят дивиденти от определена ситуация", смята Караянчева за говоренето за корупция.

Маноил Манев от ПГ на ГЕРБ също подчерта, че твърдо стоят зад министър Боил Банов. Той определи Елена Йончева като "пощенска кутия". По думите му днес тя е разхвърлила "новини". "Това е вследствие на голямата жега, която тя трябва да гаси след себе си", каза Манев.

Депутатът Димитър Данчев от БСП, заяви, че парите, за които Боил Банов и Вежди Рашидов са пратили иск в съда за "Ларгото", са по доклада по АДФИ, там не се включва този 1 млн. лв., за който те са сигнализирали.

"Парите, за които Боил Банов и Вежди Рашидов са пратили иск в съда за "Ларгото", са по доклада по АДФИ, там не се включва този 1 млн. лв., за който ние сигнализираме", заяви Данчев. Той уточни, че парите, за които Боил Банов и Вежди Рашидов са съдили, са по доклада на АДФИ и не се включват в този 1 млн., за който сигнализира БСП.

Попитан дали представеният запис е автентичен, Данчев обяви: "Ние показахме, че това, за което се говори в този запис, се е случило и на практика".

Снимка: Булфото

Народният представител от "Обединени патриоти" Валери Симеонов заяви пред журналисти, че хванал Елена Йончева в 7-8 изопачавания на факти и лъжи за оградата по границата.  Откъде да знам дали това за Банов е истина, попита Симеонов. ф

"Помните ли онази лъжа, как беше пробутала една стара снимка от оградата, че била съборена. Снимката се оказа, че е правена по време на градежа на оградата на един мост. Там имахме една задочна полемика. Част от вас, които са били добросъвестни са я отразили. Там я хванах в 7-8 изопачавания на факти и лъжи, свързани с оградата. Откъде да знам дали сега това, което казва за Боил Банов е истина", каза Симеонов.