Темата за строежа на Ларгото отново излезе на дневен ред, след като депутатът от БСП Елена Йончева обяви днес публично запис, в който настоящият министър на културата Боил Банов говори как да се направи така, че консорциумът, който строи обекта, да не плати неустойка от 700 000 лева. Записът е от 2016-а, а по това време Банов е заместник-министър на културата, а министър е Вежди Рашидов.

Обществената поръчка за строежа на Ларгото печели консорциумът "Антична Сердика" с водещ партньор варненската "Пътища и мостове", държавната "Реставрация" ЕАД, "Пътстрой-Варна" и "Финанс груп 2013" ЕООД. Последното дружество по това време е собственост на Ирена Георгиева, майка на изгряващата поппевица Гери-Никол. Именно фирмата й "Финанс груп 2013" е продуцент на първите клипове на звездата.

Още при издаването на обекта стана скандал, защото имаше забавяне, а Министерството на културата заведе дело срещу консорциума "Антична Сердика" за 754 хил. лв.

Причината са именно забавените срокове за предаване на обекта и неточно изпълнение на договорените строително-монтажни работи. Такива аргументи са записани в материалите по делото.

После обаче Софийският градски съд отхвърля иска на министерството, което е възложило обществената поръчка за изграждане на комплекса. Ведомството е задължено да плати на фирмите от консорциума 26 хил. лв. разноски.

Обществената поръчка за ларгото бе обявена през юни 2014 г. Целта на проекта е да се свържат в едно археологическите разкопки в центъра на София с модерната градска среда.

Работата е завършена на 29 декември 2015 г., а на 25 януари 2016-а Министерството на културата приема обекта без забележки.