ГЕРБ връща преференцията на старите нива след спешно заседание на Изпълнителната комисия, свикана от премиера Бойко Борисов, на което присъства и Георги Марков. Борисов благодари на Марков, който в интервю миналата седмица алармира за мащабите на възникналия проблем. Ще започне и процедура по смяна на ЦИК.

След спешното събрание на Изпълнителната комисия в партийната централа Борисов обясни, че връщането на преференциите в досегашния им вариант преди вдигането на високия праг може да стане по два начина - или, като се подкрепи президентското вето, или чрез поправки, внесени от Данаил Кирилов и депутатите.

"За промените в преференциите пак не беше обяснено правилно. Не е отпаднала преференцията, просто е вдигнат прагът. Само че и това не беше казано както трябва. Затова и с ветото на президента, което ще наложи - ако наложи такова, да се съобразим с него в тази си част. Или ако няма вето, спешно да се върнат нещата от депутатите така, както бяха досега. Виждате как БСП съумяват с една лъжа да манипулират общественото мнение. Издебват ме, когато съм в чужбина и се създава такова напрежение", каза Бойко Борисов.

Премиерът добави, че не ДПС, а НФСБ са били главен инициатор за вдигане на преференциалния праг, а ДПС са ги подкрепили, макар че се говори обратно.

От НСФБ коментираха, че макар да са гласували за вдигане на преференциите, те не са вносители, а ДПС.

Борисов анонсира, че е поканил "Обединени патриоти" на среща утре, защото "ако сме управляваща коалиция, всички трябва да ходят на работа". Той изрично подчерта, че Цветан Цветанов постъпил правилно, но сега се налагало да се коригират решенията.

В края на миналата седмица след 14-часово заседание депутатите приеха практическо обезсмисляне на преференциалните гласове, както и да има машинно гласуване почти навсякъде и отпадане на хартиената бюлетина на следващи избори след местните през есента. До гласуването се стигна, след като ГЕРБ директно преговаря с ДПС, за да има кворум в залата и да се разискват промените.

Според запознати ДПС са направили отстъпление от предложенията си, на които държеше - право за агитация на друг език с превод на български и отпадане на уседналостта от 3 месеца за европейски и 6 месеца за местни избори.

ГЕРБ получи подкрепа и да запази сегашната Централна избирателна комисия до европейските избори, въпреки че мандатът на състава изтича на 21 март. Получи и кворума, необходим за промени в кодекса в пленарна зала.

"Промените в Изборния кодекс са грубо посегателство върху правата на българските граждани, каза омбудсманът Мая Манолова в кулоарите на парламента. - С екипа ми работим по конституционна жалба срещу Изборния кодекс, няма как да остана безразлична към посегателството върху изборните права на българите. Това е 13-ата поправка в Изборния кодекс и всяка следваща отнема още и още права. Като започнем от отнемането на правото на избор на кметовете на малките населени места, посегателствата върху преференцията."

Все още не е ясно каква ще бъде реакцията на БСП, които през уикенда обявиха, че излизат от парламента заради обезсмислянето на неговата работа.