Това ще стане чрез предложение на Националния предизборен щаб до Изпълнителната комисия на партията, съобщиха официално от щаба на  ГЕРБ.

Това ще даде възможност за провеждането на прозрачна и открита предизборна кампания както на кандидатите на партията за кметове и общински съветници, така и на президенстката двойка, се казва в изявлението.

Според ГЕРБ такова решение ще гарантира и на избирателите им, че техните гласове ще бъдат дадени за конкретни политики и кандидати и няма да ги обвърже и направи зависими по никакъв начин от определени корпоративни интереси. Това ще гарантира и занапаред тяхната независимост в работата им в местната власт и президенстка институция, пише още в съобщението.

ГЕРБ ще се финансира своята кампания само със средствата от държавната субсидия, която получава. По време на кампанията, спазвайки разпоредбите на Изборния кодекс и Закона за политическите партии, ежеседмично на сайта на ГЕРБ в Публичния регистър да бъде оповестявана информация за разходите в предизборната кампания, като тя да бъде предоставяна и пред Сметната палата, предлагат още от щаба.

Решението идва, след като вчера председателят на щаба - вътрешният министър Цветан Цветанов, заяви пред БНТ, че ГЕРБ няма да разчита на традиционните дарения за финансиране на своята кампания за вота „2 в 1” на 23 октомври, а на държавната субсидия.
"Преди разчитахме на даренията, които получавахме. В момента не сме получили нито едно дарение в партията и ще участваме в тези избори може би без да получим нито едно дарение", заяви вицепремиерът.

Той уточни, че субсидията дава възможност на ГЕРБ да покрие харчовете си, какъвто е и френският модел на финансиране. Неотдавна стана ясно, че от 17 млн. лв., които е получила от държавата, през миналата година партията е съумяла да изхарчи едва 5,3 млн.

Преди няколко дни Цветанов забрани и частните дарения в МВР.