Ако "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) заявят, че с техния мандат може да сформира мнозинство, ГЕРБ-СДС са готови да не отиват към предлагането на кабинет с първия мандат. Това заяви председателят на Народното събрание (НС) и депутат от ГЕРБ-СДС Росен Желязков в "Тази събота" на бТВ.

Ние сме готови, ако те заявят, че с техния мандат ние можем да сформираме стабилно мнозинство, което да приеме тази законодателна програма в пълнота, тогава ние сме готови да не отиваме към предлагането на кабинет с първия мандат. Но, ако разговорът минава през това, че не искат изобщо ГЕРБ-СДС да участва в управлението, а само да ги подкрепяме, тогава политическият разговор започва да губи своята логика, каза Желязков.

След консултациите, искаме политическите ангажименти и политическата отговорност да бъдат насочени към целите на обществото, а не към политическите сили. Ако преследваме тяснопартийните си цели, тогава вкупом ще станем непотребни, добави той.

Председателят на НС коментира и по какъв начин ще бъдат разпределени парламентарните комисии. В 48-ото Народно събрание комисиите бяха разпределени пропорционално, с оглед тежестта на всяка партия. Ще спазим този принцип, така че да има справедливо представителство във всяка комисия, добави Желязков.

Той добави още, че ако 49-ото Народно събрание продължи да съществува, ще трябва да бъдат направени нови в промени в Изборния кодекс.

С настоящия Изборен кодекс много трудно можем да направим местните избори и тогава съм сигурен, че ще направим по-добра система за гласуване, защото в нашите разговори с повечето политически сили имам разбирането, че трябва да променим модела и да въведем друг тип машини за гласуване, защото тези не могат да изпълнят основното си предназначение, каза Желязков. По думите му необходими са машини, каквито се използват в САЩ, за машинно преброяване на бюлетините.

А каква подкрепа очаква ПП-ДБ от ГЕРБ?

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) ще търси подкрепа за втори мандат, ако се стигне до него, от всички, които са готови да следват договорената законодателна програма и подхода за промяна на България към развита европейска държава. Включително ще търсят и подкрепа от ГЕРБ-СДС, заяви и съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков по бТВ

Така той отговори на въпрос за вчерашния призив на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който чрез медиите поиска да знае от кого ПП-ДБ ще търси подкрепа за правителство, ако се стигне до връчването на втори мандат. Знам че ще бъде трудно, добави той. И напомни, че и преди е имало кабинет на малцинството. Готови сме да пробваме и този вариант, посочи Денков.

За да съществува един парламент и да работи, и ние да участваме в тази дейност, за да направим едно правителство и да участваме в него, трябва да сме сигурни, че ще прави това, което е необходимо за хората, обясни съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ. Той подчерта, че участие в управлението не е самоцел. И обясни с пример - ако направим правителство с ГЕРБ и трябва да разпределяме "порции" по начин, който за нас е неприемлив, какво правим. Важно е да кажем, че има политическа отговорност, в случая ние сме готови да я поемем, защото очакваме това правителство да свърши нещо полезно за България, увери Николай Денков.

Той потвърди, че "джентълменското споразумение" с ГЕРБ не включва съвместно управление. От наша страна ще бъде спазвано, обеща Николай Денков. Той за пореден път потвърди позицията на втората политическа сила да не подкрепя кабинет с мандат на ГЕРБ и да не участва в коалиционно споразумение с тях. Докато ГЕРБ не промени отношението си към корупцията, няма как да управляваме заедно, обясни Денков. В момента се опитваме да преместим България в правилната посока, в европейската посока, така че да създадем справедлива България и, който наруши законите, да получи своето възмездие, каза съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ.