ГЕРБ ще поиска тълкувателно решение на Конституционния съд и обявяване на днешното решение на парламента за мораториум върху решения на правителството в оставка за противоконституционно. Това съобщи на брифинг в Народното събрание Десислава Атанасова.

Според решението мораториум се налага върху възлагането на концесии, включително определяне на концесионно възнаграждение и предоставянето на разрешения за търсене и проучване на подземни богатства, поемането и предоставянето на държавни заеми, промени в състава на органите за управление и контрол на държавните публични предприятия, на държавните лечебни заведени и на другите дружества с над 50 на сто държавно участие в капитала, както и избора или назначаването на други управителни или контролни органи, както и разпоредителни сделки с недвижимо и движимо имущество и др. 

"От няколко часа нашата парламентарна група е многократно сезирана от Националното сдружение на общините, защото има точка за назначенията в държавната администрация. Между другото, и като любопитен факт, може би, съгласно Закона за държавния служител и в НС председателят на Народното събрание Ива Митева след това решение може да прави назначения на експерти, които да изпълняват функциите на държавни служители", каза Атанасова.

"Важно е също да се види положението с конкретни примери. Какво си случва с държавни предприятия с непопълнени бордове? Не могат да вземат никакви решения. Кой ще носи отговорността? Ще представим и други конкретни въпроси, свързани с това необмислено решение", допълни депутатът Маноил Манев.

Според ГЕРБ с това решение се блокира работата на цялата държава. Във всички 265 общини в България трябва да спрат назначенията на служители. Блокира се и работата в Народното събрание. Нито един експерт не може да бъде назначен или освободен.

"Утре сутрин ще разберат каква глупост са направили", заявиха още от ГЕРБ за колегите си от другите партии.

Жалбата се подготвя и следващата седмица ще бъде внесена, както и молбата за тълкуване от Народното събрание.

Атанасова съобщи още, че вероятно утре от ГЕРБ ще върнат мандата на президента.

По-рано днес от коалиция ГЕРБ-СДС поканиха "Има такъв народ" за разговори относно проектокабинета. От партията на Слави Трифонов отказаха поканата.

"Направихме сериозен, открит опит да призовем партиите, с които имахме намерение да водим разговори по отношение на сериозни политики и съставяне на кабинет. За съжаление, както вчера, така и днес партията "Има такъв народ" отказа да води разговори с мотива, че предизборните им ангажименти не включвали никакъв диалог с партиите на статуквото", заяви пред медиите номинираният за премиер Даниел Митов.