По-рано днес преговорният екип на ГЕРБ заяви в позиция, че с "безотговорното си поведение пред медиите" Радан Кънев действа "деструктивно" на консултациите за съставяне на правителство. От партията предложиха, ако има следваща среща с Реформаторския блок, той да участва лично, а не "да се опитва да пресъздава разговори, на които не е присъствал".

Повод за реакцията на ГЕРБ станаха коментарите на лидера на ДСБ - също от днес, че очевидно те (ГЕРБ) искат да управляват не с Блока, а с ДПС и "България без цензура". Думите на Кънев пък бяха в коментар на това, че след 7 часа преговори вчера от ГЕРБ заявиха, че РБ е ненадежден партньор и прекратяват разговорите.

След последвалата реакция на преговарящите Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова, Кънев написа в профила си във Фейсбук:

"По повод нарочната позиция на преговорния екип на ГЕРБ, посветена на моите политически позиции: радвам се, че ГЕРБ са преосмислили прекратяването на преговорите. Това е разумната и отговорна позиция. След получаване на покана от страна на ГЕРБ, Председателството на РБ ще определи екип за преговори, на основата на взаимност и равнопоставеност".

По думите на Кънев може би действително е разумно да преговарят лидерите на РБ с Председателя и ръководството на ГЕРБ. Според него съставянето на реформаторски кабинет е необходимо не за РБ или ГЕРБ, а за възстановяване на законността и стопанското развитие на страната.

Междувременно Борисов първо заяви, че все пак е готов да продължи преговорите с реформаторите, ако те "съумеят да се организират, започнат да говорят за реално управление и спрат следизборната си пропаганда". По-късно бившият премиер уточни, че в понеделник ще свика среща с целия актив на ГЕРБ и ще ги пита как да действа, след което ще вземе окончателно решение дали да преговаря с РБ.

Днес ГЕРБ преговаря с Патриотичния фронт.

КРЪСТОСАН ОГЪН заради #КОЙ: Радан Кънев срещу Бойко Борисов

АНКЕТА: Ще се споразумеят ли ГЕРБ и РБ?