ГЕРБ призоваха президента Румен Радев да не оказва натиск върху независимия Конституционен съд. Позицията на партията беше провокирана от факта, че държавният глава сезира КС за решението на Народното събрание, номинирало Десислава Атанасова и Борислав Белазелков и за това, че ги избра за пълен деветгодишен мандат, а не според тълкуването на съда - за довършване на вече текущ седемгодишен мандат.

От формацията установиха, че очевидно Румен Радев "е изнервен", че парламентът работи, приел е конституционни реформи и започва да попълва държавните регулатори.

"Прави впечатление, че президентът за пореден път демонстрира несъгласие с това, че законодателният орган работи, приема важни закони и решения за държавата, което явно противоречи на неговото разбиране за еднолично управление на държавата, каквото наблюдавахме при служебните кабинети", зяви от името на ГЕРБ депутатката Рая Назарян.

"Президентът за пореден път показва, че търси конфликт с НС с една цел - да отслаби стабилното мнозиснство, което има важната задача да провежда важни реформи. Напомняме на президента, че съдиите от неговата квота ги назначава еднолично, а процедурата в НС беше публична, прозрачна и открита", добави тя.

Депутатката заяви още, че същата публичност, прозрачност и откритост Румен Радев ще дължи на обществото и в момента, когато той ще трябва да назначи конституционни съдии от своята квота, "а не просто да ги назначава еднолично".

Призоваваме президента да не оказва натиск върху независимия Конституционен съд, като го призовава за нееизпълнение на Закона за КС и на Конституцията, заявяват още от ГЕРБ.

 

Президентът има право да сезира Конституционния съд за избора на конституционни съдии, пък коментира Атанас Атанасов от ПП-ДБ. По думите му няма нищо лошо в това КС да се произнесе.

"Това, което обаче е доста брутално от негова страна, е, че той се опитва да саботира дейността на Конституционния съд, призовавайки да не се проведе клетвата в петък. Това е недопустимо от негова страна", смята той, цитиран от Нова телевизия. Атанасов поясни, че не е изненадан от поведението на президента. "От началото на това Народно събрание той винаги явно е изразявал своето негативно отношение към работата на парламента, към мнозинството и правителството", е мнението му.

Относно спорния момент с продължителността на мандата на новоизбраните конституционни съдии, Атанасов каза: "В Конституцията е записано, че съдиите имат деветгодишен мандат. Не знам на какво основание някой може да го съкращава". Той е категоричен, че новоизбраните съдии нямат вина, че Народното събрание се е забавило с процедурата.

Клетвата на двамата нови конституционни съдии от парламентарната квота е насрочена за 26 януари, петък.