"Тотален хаос, тотална безпътица и тотално безсилие да се управлява" - такава диагноза постави на капацитета в МРРБ бившата министърка на регионалното развитие Петя Аврамова по време на брифинг на ГЕРБ в парламента. Той бе в отговор на критиките, изнесени по-рано днес от министър Виолета Комитова, че са установени нерегламентирани строителни дейности на "Хемус".

"От четири месеца министерството се управлява от служебен министър, който първо смени управителния съвет на АПИ, след това изчегърта и новия, изчегърта целия ръководен състав на "Автомагистрали", във ВиК сектора отново е сменен ръководният състав", отвърна Аврамова. Тя заключи, че хората ги интересува най-важното, а то е, че автомагистрала "Хемус" не се строи.

"Четири месеца симулират дейност, а тя се изразява в това да спират, да чегъртат и да обричат български граждани от Северна България", коментира и бившият й заместник в министерството Николай Нанков. Двамата с Аврамова предупредиха, че потърпевши от спирането на инфраструктурните проекти ще бъдат жителите на Северна и Северозападна България, които още чакат довършването на "Хемус" и придвижването на процедурите за пътя до Видин и магистралата Русе-Велико Търново.

"Апелираме към следващия кабинет този ресор да бъде водещ и там да бъдат назначени хора, които да могат административно и политически да управляват този процес", заяви Петя Аврамова. Според нея строителството на пътища вече не е приоритет за властта и това е видно от актуализацията на бюджета, където се планират само 100 млн. лв. за Агенция "Пътна инфраструктура".

"Това е показателно, защото строителство в период на криза е развитие на икономиката", предупреди бившата министърка на ГЕРБ.

"В пътния сектор се случват неща, които са меко казано, необясними", отбеляза Нанков и нарече обвиненията на Виолета Комитова "спекулации и внушения". Той каза още, че ГЕРБ са осигурили и финансиране, и проект, и законосъобразни процедури за "Хемус" с хоризонт аутобанът да е готов през 2024, а пътят за Видин да е завършен през 2025 г. Според него замразяването на процедурите от служебното ръководство на МРРБ е "с единствената цел да компрометират ГЕРБ".