Предварителното финансиране на фирмите за свлачищата е причина за отстраняване на ръководството на АПИ. Това заяви служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова, която оповести пред медиите резултати от проверката на "Автомагистрали" АД за група обекти, наречени свлачища, срутища и други видове укрепвания на пътни платна. Проверката е извършена след множество медийни запитвания, както и постъпили въпроси от комисията "Манолова" в НС, уточни министърът.

430 милиона лева са отпуснати за решаване на остри и наболели проблеми, касаещи свлачища, срутища и други видове укрепвания на пътни платна.

Тези средства са постъпили в регионалното министерство и от там в АПИ. 

От 430-те милиона, 231 милиона лева са преведени на дружеството "Автомагистрали", което е сключило договори с 25 фирми на стойност 188 милиона и тези договори касаят 84 обекта. Говорим за 84 различни обекта, които са посочени конкретно, подчерта Комитова.

Към днешна дата от всички 84 броя обекти имаме само един изпълнен - това е срутището до Рилския манастир с похарчени 6 милиона лева по правилата инвестиционния процес с разрешение за строеж.

182 милиона все още са във фирмите подизпълнители, а останалите 83 обекта са във фаза на проектиране, обясни министърът.

На въпрос какво може да стане с тези 25 фирми, които държат в себе си тези 182 милиона лева, отговорът беше, че те са застраховани, каза министърът на регионалното развитие.

Зададохме си въпроса било ли е възможно да не раздаваме тези пари по тези договори преди получаването на разрешение за строителство. Това беше и причината за освобождаването на ръководстовото на АПИ, допълни министър Комитова.

Всеки знае, че минават години докато се издаде разрешение на строеж, обясни министърът.

По думите й, е било възможно финансирането да не се отпуска предварително за бъдещ строеж, който ще се реализира след 5 години.

Не съм в позиция да казвам колко е изгубила държавата от това. Оценките ги оставяме на други хора, допълни министър Комитова.

15 проекта са на хартия, 9 от тях очакват разглеждане, 4 са върнати, тоест много сме далеч от всички тези 84 да имаме разрешение за строеж. Към края на тази година вече е трябвало да сме в процес на наемане на техника и доставяне на материали, обясни министърът.

На въпрос на журналисти за заплатите в АПИ, Комитова заяви, че те са увеличени с по 2 и нещо нагоре за 4 години.

Министърът каза, че е изумена, че милиони държавни средства - публичен ресурс, като се разпределят на 25 фирми за една нощ се превръщат в търговска тайна. Министър Комитова допълни като препратка към следващия парламент да се обмисли предложението, търговски фирми, които оперират и с един лев държавни средства, да не подлежат на търговска тайна.

Смятаме, че трябва да има проверка от НАП и Агенцията за държавна финансова инспекция, заяви министърът.

На въпрос за броя на свлачищата у нас, Комитова заяви, че не може да отговори колко точно са те. 84-те обекта, избрани от "Автомагистрали" са свързани с пътната инфраструктура, допълни Комитова.