Методи Лалов е подал оставка като председател на групата на "Демократична България" в Столичния общински съвет. Това съобщава Лалов в профила си във Фейсбук.

В израз на гласуваното ми доверие от столичани ще продължа работата си в СОС като общински съветник от "Демократична България" за изпълнение на заявената програма в рамките на закона и винаги в интерес на гражданите, посочва Лалов. Той допълва, че решението му е изцяло лично и по негова инициатива, но не е по "лични причини", както е модерно да се мотивират оставките в политическата ни реалност.

"Лоялността към принципите и установените правила е най-важно за мен, а различията с някои от политическите ми съдейственици не ме разколебават въобще да продължа да влагам енергията и уменията си за постигане на правова, социална и демократична държава, каквато е общата цел на мнозинството членове и симпатизанти на "Да, България" и на останалите партии в коалицията и заради което напуснах съдийската си позиция в Софийския районен съд", отбелязва Лалов.

Групата на ДБ в СОС ще избере нов председател на свое заседание в следващите дни, информира Лалов.

Оставката му беше коментирана и от независимия общински съветник Борис Бонев.

Не смятам, че неразбирателството в групата на "Демократична България" е добра новина за София. То отслабва силата на опозицията и, за съжаление, дава повод на ГЕРБ да разпространяват фалшивата тезата, че само те могат да управляват София, написа в профила си Бонев.

Лалов допусна поредица от ненужни грешки. Той загуби време и енергия в агресивни и безпочвени атаки срещу съмишленици, при все че управлението на Фандъкова е това, което прави грешка след грешка, усвоявайки милиарди в процеса. Това доведе до прекъсване на диалога, като бяха пропуснати редица възможности за съвместни действия с много по-голям ефект за нашия град, отбелязва още той.

Според него кадровият въпрос е ключов. "На София са й нужни лица с доказани действия за подобряване на живота в града и многогодишен фокус, за да я изведем от блатото на ГЕРБ. София и СОС не трябва да бъдат просто трамплин за политическото и кариерно израстване", отбелязва Бонев. Всички сме длъжни да извлечем поуки и да сме много по-отговорни на следващите избори в София. Дължим го на софиянци, които нямат време и толеранс към грешки, непостоянство и политиканстване, а очакват конкретни, бързи и качествени решения за огромните проблеми. И само #заедно можем да отговорим на това очакване, казва още Бонев.

Според него на София й е нужно обединение на усилията, идеите и мозъците, а моделът може да бъде променен само чрез широк фронт, обединен около способни и доказали се хора, екип от експерти и ясна програма и ангажименти.

А според Калоян Паргов от БСП Разместването на политическите пластове поставя пред общинските съветници и най-вече пред ръководството на Столична община в лицето на кмета Йорданка Фандъкова огромни предизвикателства и трудности, които до този момент не са били срещани. 

По думите му това, че партия ГЕРБ не е на власт, представлява предизвикателство за кмета Фандъкова. По думите му тя трябва да покаже своите истински управленски умения и качества в една такава ситуация. Страната влиза в много особен период не само заради икономическата и здравната криза, но и заради особеностите на политическото ни битие в последната година, заяви Паргов.

Той добави, че пред всички общински съветници стоят няколко въпроса. По думите му на първо място това е кризата с коронавируса и четвъртата вълна, както и състоянието на здравния сектор, готовността за поемане на потърпевшите от тази четвърта вълна, организацията и въвеждането на мерки, както и стимули за всички потърпевши. Вторият голям въпрос според лидера на левицата в СОС е бежанският проблем. Събитията в далечен Афганистан никак не са далечни, защото те са на прага на нашата държава. Считам, че в най-скоро време трябва да проведем сесия по сигурността, включително касаеща и готовността на София за поемане или предизвикателството на евентуална бежанска вълна, която би създала сериозни проблеми, посочи Паргов.

Той каза още, че страната влиза в есенно-зимния сезон и на дневен ред отново излиза темата "Топлофикация". Общинският съветник смята, че е нужно изслушване в СОС, а не в парламента за получаване на подробна информация и от комисията по инженерна инфраструктура за състоянието и проблемите на "Топлофикация".

"Състоянието на общинските търговски дружества в COVID криза, нерешените проблеми с детски градини, подготовката на Бюджет 2022 и много други въпроси ще бъдат в дневния ред и на нашето внимание. Това изисква отговорност, конструктивност и търсене на разумни решения, а не само политиканстване предвид предстоящите предсрочни поредни избори", изтъкна още лидерът на градската организация на БСП.