В декларация от трибуната ГЕРБ-СДС протестира срещу посещението на делегацията на Московската патриаршия на Никулден в Руската църква, тъй като, според партията, то е преследвало политическа цел. От формацията на Бойко Борисов отправиха апел и към Българската православна църква да не се поддава на руските провокации.

"Осъждаме последователната линия на Руската федерация да превръща Московската патриаршия в инструмент на своята външна политика. Защото дълг на всяка поместна църква е да не допуска да бъде употребявана от политическата власт", заяви зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов по повод посещението в България на Волоколамският митрополит Антоний, председател на външния отдел на Московската патриаршия.

"Макар тази визита да беше обявена като църковно-празнична, посветена на честването на храмовия празник на черквата "Св. Николай" към руското подворие, на официалната страница на Външния отдел на Московската патриаршия се твърди, че посещението е било "работно", което потвърждава опасенията, че наместо протоколно-празнични, то е преследвало политически цели, които не се декларират открито", каза депутатът от ГЕРБ.

Според него това се доказвало от присъствието на 6 декември на службата в руското подворие на руския и беларуския посланици, както и на български публични личности, ангажирани със сдружение "Русофили". Това затвърдило подозрението и опасението на ГЕРБ, че съществува опасност Църквата да бъде използвана като политически инструмент, каза Митов.

"Осъждаме агресивната руска политика, включително с военни средства, насочвана от десетилетия изключително срещу православни страни като Молдова, Грузия и Украйна. Една вярна на евангелския дух Църква не може и не бива да се превръща в апологет на тази политика, защото нашият Спасител е казал, че ще се нарекат синове Божии миротворците, а не войнолюбците", се казва още в декларацията.

"Обръщаме се със синовна молба към Българската православна църква да не се поддава на чужди провокации, още по-малко от страна на ангажирала се в тежък братоубийствен конфликт страна. А също и да помисли дали не е дошло време за влизането ни във евхаристийно общение с Православната църква на Украйна. Нещо, което вече беше направено от православните църкви на Константинопол, Александрия, Кипър и Елада и което предстои да бъде направено от Румънската православна църква", призова депутатът от ГЕРБ. От името на групата той изрази подкрепа за автокефалията на Православната църква на Украйна, провъзгласена съгласно каноните с Томос на Вселенската патриаршия, в качеството ѝ на единствена църква-майка на Киевската митрополия.

"Българската църква има историческата памет да оцени, колко труден и трънлив може да бъде пътят на един православен народ за създаване на своя поместна църква. В навечерието на Рождественските празници, като православни християни, ние се молим за бърз край на войната, за мир на Земята и благоволение между човеците", посочи още той от парламентарната трибуна.