ГЕРБ направи намеци за това как е получен високият резултат на "Продължаваме промяната" на изборите, след като назначеното ръководство на ДКК е сключило договор за над 1,1 млн. лв. с адвокатската кантора на един от собствениците на "Сиела Норма" - фирмата, доставила машините за гласуването.

Това е вторият дублиращ договор, сключен от уволнената шефка на ДКК Ваня Караганева за една и съща услуга, този път с кантората "Георгиев, Тодоров и ко". Тази кантора, по думите на Георг Георгиев и Любомир Талев от ГЕРБ, е свързана с един от собствениците на "Сиела".

Квартетът Караганева, Кирил Петков и "Сиела", "не може в него да мине без главното действащо лице Румен Радев", заяви лидерът на младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев. Той напомни още по адрес на президента, че това е "човекът, който настоя за използването на машините" и за изключването на вота с хартиени бюлетини.

"В резултат на машинното гласуване "Продължаваме промяната" е първа политическа сила - кръгът е затворен", заключи Георгиев.

"Може би това дава отговор и на въпроса защо нито една агенция не можа да регистрира 10-те процента разлика", напомни той за прогнозните данни, според които ГЕРБ водеше пред ПП.

"Може би е нямало друга адвокатска кантора, която да обслужи ДКК", допълни още Георгиев.

"Дали промяната дефакто е подмяна, дали онова, което се превърна в политическа сензация, е било истина, или е било поредният политически фишек, който всички ние ще платим два пъти", продължи с въпросите политикът. И заключи: "Евентуално една услуга е залог да платим под масата за друга и за да произведем резултати, които в края на деня да ни удовлетворяват".

По думите му моделът на управление на ДКК и ББР "е модел за управление на държавата, нагледно показно как тези, които стартираха модела, ще работят оттук насетне". "Моделът е катастрофален", категоричен беше Георг Георгиев.

От партията изнесоха още данни - вече за управлението на ББР, като оповестиха огромни заплати и бонуси, получавани от новото ръководство, назначено от Кирил Петков.

Талев даде пример - членът на борда на ББР Цанко Арабаджиев, назначен от Кирил Петков, докато е бил министър на икономиката, е получил бонуси и заплати за 45 000 лв. Само за август и септември е получил по 17 000 на месец, плюс 2000 лв. от фонда за капиталови инвестиции. От ГЕРБ твърдят, че още 13 000 лв. е получил от Инвестиционен фонд "Три морета". Арабаджиев е бил кандидат-депутат от ДБ и учредител на формацията на Христо Иванов.

Попитан по-късно в МС за размера на заплатите в ББР, финансовият министър Валери Белчев отговори, че няма информация какви са възнагражденията в държавната банка.

"Този модел на промяната се пренася и в ББР за една доста прилична 6-цифрена сума", каза Любомир Талев пък по повод оповестеното от партията преди ден разкритие за сключени договори за адвокатски услуги от шефката на ДКК за едно и също нещо два пъти.

"Подготвя се сключването за нов договор за 600 хил. евро. Остава да научим дали ще е сключен със същата кантора или с такава близка, до Лена Бориславова", добави той.

Димитър Вучев от ГЕРБ обяви, че за последните 6 месеца активите на ББР са спаднали с почти половин милиард лева.

Спадът бил отчетен по всички пера. 250 млн. лв. спад показва една декапитализация, каза той. Ликвидността е спаднала с 200 млн. лв., а в същото време ББР е раздала реално само 8 кредита - останалите 47 минали през микрофинансиращо дружество на банката.

"На 5 август т.г. с решение на Министерски съвет е предвидено ББР да отчете загуба от 400 млн. лв. Какви са изводите? На първо място големият въпрос е къде са парите? Всичко това показва провала на служебното правителство на Румен Радев и принципала на ББР - Кирил Петков. Нас ни притеснява, че тази подкрепа трябваше да отиде през бизнеса - нещо, което не виждаме. Нищо не се подкрепя от държавата, нито един бизнес", обобщи данните той.

"От вчера е видна промяната. Промяната се корени явно в един тип - няма нищо против държавния ресурс да плащаме два пъти на едно и също дружество. Определено промяна има, но тази промяна не мисля, че ще се хареса на българите", заключи Георг Георгиев.