От ГЕРБ дадоха нарочен брифинг, посветен на нередностите, извършвани в Държавната консолидационна компания /ДКК/ и по-конкретно визираха вече уволнената й шефка Ваня Караганева. Тя беше отстранена от УС на компанията, след което пък министър Везиева ги упрекна, че са го направили без да я уведомят и се закани, че ще смени борда.

Караганева предоставила "ексклузивни права" върху продукцията на Вазовските машиностроителни заводи на частна фирма, обвиниха от ГЕРБ.

"Отново еднолично е взето решение Вазовските мшиностроителни заводи да предоставят права върху цялата си продукция в лицето на частна фирма отново без допитване до Съвета на директорите", заяви Любомир Талев.

"Г-жа Караганева еднолично е подписала извъседебна спогодба за 50 млн. лв. в несъответствие с текст на спогодбата, който е бил одобрен от Съвета на директорите. Отново еднолично е взела решение за смяна на обслужващата банка на ДКК", продължи той да изрежда делата й.

Към това добави, че заради неин отказ не са били плащани и осигуровките на служителите към НАП и НОИ.

 "Скандален факт е, че Караганева, в нарушение и разрез на закона, че член на борда на директорите няма право да работи на друго място, тя подписва декларация с невярно съдържание, при която казва, че не заема друга длъжност, докато работи в Българска агенция по инвестиции /БАИ/ под зоркия погледна почтения брат Кирил Петков и на почтената сестра г-жа Даниела Везиева", обвини депутатът Александър Иванов.

"Ако някой си мисли, че случайно е долетяла и кацнала в ДКК - не, тя неслучайно е долетяла и кацнала", добави и Любомир Талев.

От партията обявиха Караганева за една от "калинките на Румен Радев", тъй като през 2017 г. била назначена за началник на кабинета на тогавашната правосъдна министърка Мария Павлова. Павлова е зам.-министър на правосъдието в последните две служебни правителства, припомниха от партията. Наред с щетите, според ГЕРБ, нанесени на ДКК, те нарочиха Караганева, че е била назначена на поста против правилата.

"Назначена е в Съвета на директорите на ДКК, без конкурс, от Кирил Петков. След като се вдига шум, че е назначена без конкурс, такъв е организиран и тя го печели", заяви Талев.

"Калинките на Румен Радев, назначени в нарушение на закона, продават на частна компания бъдещето на целия ВПК и бъдещето на 4000 души, работещи във ВМЗ. Отсега нататък ще работят за частна фирма и тяхното препитание ще зависи от частната фирма, избрана от г-жа Караганева", заключи Александър Иванов.

От партията призоваха съответните органи и вътрешният министър Бойко Рашков да се сезират и задействат по нарушенията, допускани в ДКК.