България няма друг избор освен да застане от правилната страна на историята, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод първата година от началото на войната в Украйна.

"Днес се навършва една година от началото на абсолютното безумие в най-новата история на Европа - нападението на Русия над Украйна", написа в профила си във Фейсбук Борисов. Според него допреди 12 месеца западният свят не е вярвал, че е възможна война на територията на Стария континент.

"Днес не можем да повярваме докъде е способен да стигне един диктатор като Путин в стремежа си към разруха", допълва Борисов.

"Още в началото на руската агресия, ние от ГЕРБ бяхме първите, които поискахме предоставяне на 100% всеобхватна помощ за Украйна, включително и военна. Въпреки активната съпротива на тогавашното боязливо и нерешително редовно правителство на Кирил Петков, нашата парламентарна група успя да изработи и приеме законопроект, с който да задължи Министерския съвет да предостави военна и военно-техническа помощ на Украйна, която вече е факт", пише още Бойко Борисов.

"Събитията, които се случват на едва 400 км от границите ни са добър повод да се замислим какво представляват категории като сигурност и стабилност, които в дни на просперитет приемаме за даденост, но една бърза "промяна" е в състояние да разруши за дни. България трябва да продължи да помага на приятелска Украйна. Българите трябва да помогнем на България", призовава лидерът на ГЕРБ.

С декларация по повод годишнината от нападението на Русия над Украйна излязоха и коалиционните партньори на ГЕРБ - СДС.

"Украйна устоя. Показа сила и дух на велик народ! Около нея се създаде световна цивилизационна коалиция, която застана твърдо с морална, финансова и военна подкрепа зад Киев", се казва в позиция на синята партия по повод една година от началото на войната в Украйна.

"Путин искаше да заличи Украйна, но вместо това, тя се превърна в горещото сърце на свободния свят", допълват от партията.

"На 24 февруари 2022 г. Путин нахлу вероломно в Украйна с увереност за бърза война и триумф на Кремъл. Една година по-късно равносметката е: разруха, смърт и милиони разрушени съдби", допълват от СДС. Според партията, "широко прокламираната увереност на Кремъл за бърз триумф, се оказа обикновена илюзия".

Ние, от СДС, се гордеем, че първи сред политическите сили, призовахме България да предостави военна помощ за Украйна. Въпреки яростната съпротива на кремълските проксита у нас, това решение вече е факт. Но политическите лупинги и шмекерувания около тази позиция, показаха нелицеприятни истини за някои уж евроатлантически партии у нас", допълват от СДС.

От партията са убедени, че България трябва твърдо да отстоява мястото си в НАТО и ЕС, защото освен ценностен, този избор е гарант и за нашата сигурност и просперитет.