Посланикът на РФ в България Елеонора Митрофанова излезе с коментар за днешния вандалски акт, при който 61-годишен мъж строши с чук една от фронталните плочи на Паметника на Съветската армия в София. На нея пише "На съветската армия освободителка от признателния български народ". По случая има задържан, а Митрофанова написа следното във Фейсбук профила на руското посолство:

"Със съжаление Ви съобщаваме, че днес, в Деня на защитника на Отечеството, паметникът на Съветската армия в София отново стана жертва на сляпа агресия и безпаметство.

С богохулната си постъпка вандалите оскърбиха не само подвига на съветските воини, освободили България от нацизма, но и хиляди техни съграждани антифашисти, дали живота си, за да остане българинът свободен народ и да няма място за "кафявата чума" в света.

Системната работа по пренаписване на миналото, заличаване на ролята на Съветския съюз в победата над нацистка Германия, демонизиране на всичко руско не можеше да доведе до друг резултат, освен да възпитава поколения, за които няма нищо свято.

Призоваваме българските власти незабавно да предприемат мерки за ликвидиране на последиците от престъплението срещу паметта, наказване на виновните и преустановяване на позорната практика за изопачаване на общата ни история", заяви Митрофанова.

И през март миналата година паметникът "Братска могила" в столичния парк Борисова градина стана жертва на вандали. Върху части от монумента бе изрисувано украинското знаме, а върху други - призиви за край на руската инвазия в Украйна.