В декларация от парламентарната трибуна от ГЕРБ попитаха кой ще плати разходите по монтажа, демонтажа и санкцията, наложена на парламента за незаконните решетки, поставени на входа.

"Повече от 24 часа цялото ни общество се вълнува от един въпрос - кой и защо постави решетки на парадния вход на НС? Кой и защо го нареди, кой ще плати монтажа и демонтажа им и санкцията по административния акт, наложен на НС", започна изявлението си от името на групата Десислава Атанасова. 

Лидерката на депутатите от ГЕРБ припомни, че по време на вчерашните дебати за оставката на Мирослав Иванов като зам.-председател на НС, "беше демонстрирано непременното зачитане на буквата на закона, не толкова на закона" от страна на управляващите.

"Затова резонният въпрос е - кой закон спазихте при допускането на тази гавра с паметник на културата от национално значение?", попита Атанасова. Тя посочи, че сградата е символ на независимостта на българската държава.

"През този вход, с вашите решетки, е влизал Фердинанд, за да приветства българския народ след обявяването на независимостта. Под надписа на българския герб "Съединението прави силата", вие, уважаема промяна, монтирахте решетки", отбеляза тя. "От какво ви е страх, господа управлващи - от съединението, или от силата?", попита Атанасова.

"Никой не си е позволявал подобно нещо със сградата на българския парламент не знам дали осъзнавате, че тези, от които се пазите, са вашият работодател? Или се пазите от справедливия гняв на хората и възможността някой да ви поиска сметка, че съсипахте държавата?", добави лидерката на ПГ на ГЕРБ.

Тя директно се обърна към председателя на НС Никола Минчев за разрешенето да се пристъпи към поставянето на решетъчните врати.

"Спомняте ли си кой разписа решението за монтажа? Защото да твърдите, че не сте автор, означава, че друг взема решенията в НС. Да твърдите, че някой ви е наредил, е опасно за поста, който заемате". Атанасова допусна, че както е тръгнало, следващия път може да наредят на парламентарния шеф да изкопае воден ров около парламента или да пусне ток по решетките.

"Да търсите индулгенция в препоръки е неуместно", заключи Атанасова по повод писмото на НСО. "Защо го направихте, г-н председател и кой ще плати сметката?", поиска отговори Атанасова.

"Да не би пък промяната да имате някакъв фетиш към решетките", зачуди се тя, като припомни за ареста на Бойко Борисов.

"Министър-председателят ви поиска решетки за лидера на опозицията, получи ги и след 24 часа съдът постанови че те са незаконни. Вие поискахте решетки за парламентаризма и след 24 часа ви постановиха да ги премахнете. Вземете си поука, не опитвайте друго, защото народът скоро и такъв срок няма да ви даде", предупреди Десислава Атанасова.