"Абсурдно е председателят на парламента, който отговаря за всичко в тази сграда, да не знае за слагането на решетките. Охраната на сградата не решава въпроса", коментира бившият председател на Народното събрание Михаил Миков по Нова телевизия скандала с решетъчното обезопасяване на парадния вход на НС.

"Ние наблюдаваме ограждането на българската демокрация от тези, на които трябва да служи - гражданите", констатира той.

Миков припомни, че дори по време на протестите срещу кабинета "Орешарски" никой не си позволи да постави метални решетки на НС, което бившият соцлидер определи като "глупост, незнание и некомпетентност".

Бившият парламентарен председател обаче намери скандала с металната решетка на парадния вход на НС за дребнотемие, което отвлича вниманието от важните неща. Той разкритикува законодателната дейност на парламента и нейното качество.

"Въпросът за депутинизацията е част от подмяната на истинските въпроси. Не можеш да прехвърлиш на Путин собствената си глупост и некадърност. С какво ще си напълни българинът резервоара?", категоричен беше бившият депутат от левицата, който уличи властта в поведение на "дребен васал" пред евроатлантическите партньори. Миков констатира, че продължава "йесменството" в българската политика.

Според него цената на газа и това дали ще сме зависими от руския газ или от американския катарския газ, не е диверсификация, а цената на горивото не зависи от политиката, а от международните пазари. "Виждам, че стипендиантите не спряха да ни обясняват, хора, които всяка заран облъчват общественото съзнание с политически мантри за икономически въпроси - няма как да стане", заключи Миков.

Той наблегна на факта, че българската инфлация е два пъти по-висока от европейската.

Михаил Миков коментира също образа и поведението на БСП като участник във властта.

"Може ли БСП да изпълнява социалната си роля в ситуация на инфлация? В такава ситуация неравенствата само се задълбочават. Защо не се вкараха подоходни критерии за антикризисните мерки? На БСП отиваше да е първа за това.", разкритикува Миков.

"Никой не успя по-лошо да направи за себе си, колкото тя самата за последните 5 години и участието в дясно управление сега", заключи той.

За това, соцпартията да е на пето място в социологическите проучвания, по думите му, са допринесли "вътрешните раздори, гоненията на инакомислещите" в БСП, както и кадровите назначения във властта.

"Верни на Нинова и ръководството да бъдат кадрово осигурявани без капацитет! Самото поведение на БСП определя мястото й в общественото доверие", обобщи Михаил Миков.