От Министерството на културата наредиха да бъдат премахнати решетките на входа на Народното събрание, защото сградата е със статут на недвижима културна ценност от национално значение.

Инспектори от Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" на Министерството на културата извършиха тази сутрин спешна проверка във връзка с информациите за осъществена нерегламентирана намеса по сградата на Народното събрание (пл. "Народно събрание" № 2), която е със статут на недвижима културна ценност от национално значение, съобщиха от пресцентъра на културното министерство.

Във основа на установеното от инспекторите на ведомството нарушение са съставени Констативен протокол и принудителна административна мярка за премахване на нерегламентираните монтажни дейности по интериора на сградата на Народното събрание.

За нарушението ще бъде съставен и Акт за административно нарушение по Закона за културното наследство.

По-рано от пресцентъра на парламента съобщиха пред Dir.bg, че Националната служба за охрана е изискала от ръководството на НС поставянето на металните решетки на парадния вход на историческата сграда.

Искането на НСО е било отправено в писмен вид със съответната експертна преценка до главния секретар на Народното събрание Габриела Килфанова. Съответно, Килфанова, която е работила като юрисконсулт и началник сектор в МВР преди кариерата й да продължи в парламента, е предоставила разрешението за монтирането им.

От НС уточниха, че поставянето на решетките е станало в събота и неделя. То е било предварително съгласувано с Министерство на културата, откъдето са дали зелена светлина, тъй като нямало нарушение на целостта на сградата.

Поставянето на металните решетки се случи три дни преди насрочените протести на превозвачи, бизнес, транспортни работници и таксиметрови шофьори, а впоследствие работодателите отмениха участието си.