С декларация от парламентарната трибуна "Възраждане" настоя за незабавното премахване на металните решетки от парадния вход на Народното събрание.

"Поставянето на решетки показва страх и неуважение към народа, който ни е избрал. Страхът преминава в нелогични и незаконни действия. Срамно е народните представители да се страхуват от народа си. Всеки български гражданин трябва да знае, че тази сграда е достъпна и работи за българския народ", заяви Гунчева.

"Позорно е парламентаризмът да бъде ограден с метални решетки и метални преграждения", добави тя и по повод оградите, които бяха инсталирани пред сградата на Народното събрание. 

"Поставянето на метални решетки предизвика остри реакции сред хората, недопустимо е подобно еднолично решение да бъде заплаха за обществения ред. Настояваме незабавно да бъдат премахнати решетките и инициаторът на това деяние да се извини на българския народ за това позорно дело", каза депутатката от "Възраждане".

Металните ограждения пред НС, бяха поставени в навечерието на протестите, а решетките на вратите на парламента са били доставени още в неделя, като моментът е документиран от Булфото.

Снимка: Булфото

Снимките показват как полицай охранява пред входа, докато работниците разтоварват решетъчните врати за парадния вход, които обичайно се поставят на офиси.

За новото оборудване на вратите на Народното събрание алармираха вчера депутати от ГЕРБ в социалната мрежа. Първа съобщи бившата председателка на парламента Цвета Караянчева, която публикува и снимки как изглежда НС с новата придобивка.

Снимка: Булфото

"Никога не съм си представяла, че един ден ще стигнем дотук. Българското Народно събрание осъмна с монтирани тежки метални врати. Почти като затвор! Демокрацията се брани чрез диалог и демократични процедури. Никога в историята металните прегради не са водили до успокоение и обединение. Те са едновременно израз и източник единствено на гняв", предупреди Караянчева.

Съпартиецът й Тома Биков също изрази възмущение и предупреди, че това е паметник на културата и настоя министърът на културата да обясни как това е допуснато, а заместник-председателят на НС от БСП Кристиан Вигенин припомни, че по времето на ГЕРБ самата Караянчева е сложила метални решетки на прозорците на другата парламентарна сграда, бивш партиен дом.