БСП обяви, че ще подкрепи ветото на президента за финансирането на партиите, ДПС на свой ред потвърди, че ще гласува за повторното приемане на измененията, както направи и ГЕРБ. Лагерът на Патриотите отново се разцепи. Вероятно ветото ще бъде преодоляно, но въпросителни ще има до последния момент.

Парламентът намали партийната субсидия от 11 лева за спечелен глас на 1 лев и даде възможност за финансиране на партии от фирми чрез дарения. Днес президентът Румен Радев оповести, че ще наложи вето върху промените в Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които се въвежда финансиране на политическите партии с дарения от юридически лица и еднолични търговци. Държавният глава изтъкна, че промените "уронват конституционните устои на българската демокрация" и че партиите стават зависими от бизнеса, който ще финансира тяхното съществуване.

Подкрепяме ветото на президента, мотивите му съвпадат с аргументите, които ние изтъквахме часове наред в пленарна зала. ГЕРБ и ДПС заедно отвориха възможността партиите да се финансират от олигарси, от юридически и физически лица без ограничения дали извън България или в България, което прави партиите и политиката от частни интереси. Естествено е, че този, който финансира ще си поръчва и законите и политиката, която да провеждат партиите, а не избирателите, които да гласуват за нас. Напълно споделяме мотивите на президента, отбеляза Нинова.

Председателят на БСП се закани от левицата да търсят всички възможности за атака на отвореното финансиране на партиите. На въпрос дали БСП ще сезира Конституционния съд Корнелия Нинова отговори, че ще се търсят всички възможности. Наистина това широко отваряне на врати на икономически и финансови интереси към политиката е вредно не само за партиите, за парламентаризма и демокрацията в България, подчерта Нинова.

От ДПС заявиха, че не споделят мотивите, залегнали във ветото, съобщи заместник-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид. Смятаме за неточни и неверни някои от съображенията на президента, посочи той. "Този модел на финансиране беше в сила в България до 2005 г. Няма как да приемем, че до тази година правителствата, изборите, финансирането, партиите са били извън Конституцията на България", коментира Хамид Хамид. Той отбеляза, че ДПС е била партията, която е предложила и наложила модела за публично финансиране на политическите партии.

Попитан защо ДПС са подкрепили намаляването на субсидията на 1 лев, той припомни, че са имали предложение за намаляване на 0 лева, което не е прието, а по време на дебатите ясно са казали, че по този закон 1 е равно на 0, 2 е равно на 0 и всяко намаляване под 11 лева е равно на 0. Ясно предупредихме партиите, които залитнаха по популизма, че с тези работи шега не бива, добави Хамид.

Менда Стоянова от ГЕРБ заяви, че ветото е очаквано. Общо взето президентът налага доста често вето на различни закони. Ще реагираме по традиционния начин, по който сме реагирали досега на подобни вета от негова страна, каза Стоянова. Тя отбеляза, че не вижда причини да ГЕРБ да прави отстъпки.

Стоянова изрази надежда ветото да бъде преодоляно и подчерта, че с осигурената възможност партиите да бъдат финансирани от физически и юридически лица, ще се увеличи прозрачността. Обществено известно е, че има финансиране, но то не е официално и е под масата. Когато то стане официално, ще може всеки един, най-вече вие, като разследващи журналисти, да видите този, който финансира определена партия, възползва ли се преди или след това от нейните услуги в различни посоки - лобизъм, коментира Менда Стоянова.

Парламентът гласува окончателно промените в закона на 4 юли с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Атака". Само един народен представител от ДПС се обяви срещу тях, масово от Обединени патриоти се въздържаха, въпреки че от НФСБ се обявиха официално против.

Сега отново се очертава разнородно гласуване в техния лагер. От ВМРО заявиха, че ще подкрепят ветото на президента, от НФСБ - напротив - ще гласуват за преодоляването му.

Ще подкрепим ветото на президента срещу това партиите да се финансират от стопански субекти, каза съпредседателят на ПГ на Обединени патриоти и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов, цитиран от "Фокус". Той отбеляза, че мотивите на ветото почти дословно повтарят техните мотиви, изложени в залата.

Готови сме отново да гласуваме по същия начин и да се обявим против приватизацията на партиите на практика, която се наложи с тази промяна в закона. Единственото, за което мога да съжалявам, че на президента не му стигна до края смелостта да върне и едното левче субсидия. Реално това са двата основни елемента, чрез които се желае да се промени политическата система в един труднопрогнозируем вид, отбеляза Веселинов. На въпрос дали подкрепата на ветото няма да създаде напрежение в коалицията, Веселинов посочи, че никой от управляващите не се е съобразил с аргументите на ВМРО.

Валери Симеонов от НФСБ заяви, че депутатите от партията ще отхвърлят президентското вето.

Ако се приеме едно такова вето, това означава, че партиите ще бъдат лишени от възможността да бъдат финансирани по какъвто и да е начин. Тогава остава единствената възможност за бавна смърт на малките партии, коментира Симеонов. В такъв случай никой няма да даде пари на една малка партия и на опозиция, а на тези, които управляват, тъй като ще се страхува от санкции, проверки, репресии, и отказ от обществени поръчки и концесии, изрази предположение лидерът на НФСБ.

Симеонов определи като несъстоятелно опасението на държавния глава, че ще се получи обвързване на бизнеса с партиите. В България бизнесът е зависим от политиците, които управляват. В България най-влиятелните и богати хора са тези, които управляват държавата. Мисля, че на всички е ясно това. По-удобно е да се насажда другата версия, че има някакви тъмни икономически субекти, които чакат с парите да манипулират държавата в коя посока? За да могат какво? Да получават поръчки. Те в момента ги получават, ако си плащат, изтъкна Валери Симеонов.