Президентът на ПАСЕ обмисля действия заради проблема с намалената държавна субсидия за партиите в България, съобщиха от БСП.

Заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин е разговарял с Лилиан Мори Паские. Тя е получила писмото на лидера на левицата Корнелия Нинова, в което алармира за решението на управляващите да орежат до минимум държавната субсидия за партиите в България, а това ще направи партиите зависими от бизнес кръгове.

Президентът на ПАСЕ обмисля отговор и възможни действия по проблема.

Председателят на Групата на социалистите в ПАСЕ Франк Швабе, който е и единият докладчик по пост-мониторинга за България, също е запознат с проблема и в следващите дни ще излезе със становище, се казва още в съобщението.

Преди дни управляващите приеха окончателно промени в закона, с които държавната субсидия за партиите беше намалена от 11 на 1 лева за спечелен глас, като разрешиха официалното финансиране от фирми. БСП се обявиха категорично против с мотива, че така партиите минават в сивия сектор и в ръцете на спонсорите им. Освен това социалистите определиха тези действия като удар срещу опозицията точно преди изборите. Партията ще функционира много трудно с толкова орязан държавен бюджет и дори в момента не може да върне надвзетите субсидии, както вече направиха ГЕРБ и ДПС. 

Очаква се решението на президента Румен Радев дали ще наложи вето върху закона. 

Междувременно той насрочи днес кметския вот за 27 октомври.