Партия ГЕРБ внесе сигнал до прокуратурата срещу депутата от БСП Таско Ерменков, който разпространи във Фейсбук фалшива новина, че водата в София е "отровна" и предизвика смут. Неговото обяснение беше, че не можел да крие такава притеснителна информация от гражданите и че очаквал институциите да се намесят.

Сигналът е за престъпления по два члена на Наказателния кодекс - за разпространяване на невярна и заблуждаваща информация (чл. 326) и за деяние с цел тероризъм (чл.108а). Той беше внесен в държавното обвинение от народните представители от управляващата партия Данаил Кирилов и Тома Биков.

Пред журналисти Биков настоя от БСП да се разграничат от действията на Ерменков и ако той не подаде оставка, да бъде изключен от парламентарната група на партията.

"Надяваме се акцията на Таско Ерменков да не е координирана с БСП, но за да имаме доказателства, призоваваме опозицията да поиска оставката му", каза още той.

Според Биков такъв тип поведение нарушава базовото доверие между институциите и гражданите и ако има действителен проблем, хората няма да знаят на кого да вярват.

"За нас действията на г-н Ерменков са провокация към националната сигурност на България. Като народен представител г-н Ерменков, ако е бил загрижен, е имал възможност да провери, могъл да бъде допуснат до институциите, които да му дадат необходимата информация. За нас неговото поведение е продиктувано или от тотална неадекватност, която е недопустима за народен представител, или от злоумишлени действия в нарушаване на националната сигурност на България. В този смисъл ние сме озадачени и от бившия кмет на Шумен, който в същия период от време публикува във Фейсбук информация, че Шумен е облъчен от радиоактивни вещества. Надяваме се, че това не е координирана акция на БСП", каза Биков.

"Това, което е направил депутатът от БСП, наистина за мен е недопустимо. Ще изпратя сигналите си до съответните компетентни служби", коментира междувременно и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

По-късно се очаква от левицата заявиха, че работата на депутата е да пита има ли проблеми.