Около 14.30 часа депутатът от БСП Таско Ерменков благодари във Фейсбук на ръководството на ДАНС за бързата реакция във връзка с неговото предупреждение за лошо качество на водата за пиене.

"Споделената от мен тук във фейсбук тревога за състоянието на водата в София във връзка с многобройните сигнали до мен по телефона и на лични съобщения не е останала без внимание от г-н Димитър Георгиев, председател на ДАНС. В личен разговор ме информира, че подобна информация от седмица се нови из София. Съобщи ми също, че няма основания за тревога."

Вчера Ерменков публикува следния пост:

"Приятел ми изпрати съобщение: Не пий вода от чешмата. Не я използвай дори за готвене. Отровна е. Вчера научихме, че в Искъра са изсипани голямо количество отровни химикали и в момента водата в софия е ОТРОВНА. От 5 различни, независими един от друг източника знаем инфото, но не можем да го пуснем публично, тъй като институциите мълчат (да не се изложат пред европейците).

Кажи на приятели и близки, поне 1 седмица да не употребяват чешмяна вода.

Източникът на идното е сериозен гражданин. Имаме информация, че е запознат и депутат."

По повод тази си публикация Ерменков сега пише следното:

"Смятам, че е мое задължение да реагирам на тревогите на гражданите и да сигнализирам за тях. Виждате, че има резултат."

Последваха реакции от Столична община и "Софийска вода".

Всички показатели за качеството на питейната вода, доставяна на потребителите на територията на Столичната община, са в норма, по данни от лабораторните изследвания на "Софийска вода" АД, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Категорично не отговаря на истината разпространяваното анонимно съобщение в социалните мрежи, в което се твърди, че водата на София е с нарушено качество, допълниха от там.

Съобщението идва след твърденията, че водата в София била замърсена с отровни химикали, публикувани във Facebook от депутата от БСП Таско Ерменков. Той цитира "институции, които уважава и приятели, на които вярва". Получил и лично съобщение, което гласи, че "в Искъра са изсипани голямо количество отровни химикали".

Кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова е поискала от "Софийска вода" АД да публикува данните от лабораторните изследвания, които се правят при денонощния мониторинг на водата.

Всеки сигнал, който бъде получен, се предава за изследване в Лабораторно-изследователския комплекс на "Софийска вода", който следи качеството на водата по целия й път от язовирите "Искър" и "Бели Искър" до доставянето на потребителите, посочиха от пресцентъра на СО.

Допълнителни проби от различни точки от водопреносната мрежа ще бъдат изследвани по всички показатели за допълнително спокойствие на гражданите в София.

Столичната община сигнализира компетентните институции за установяване на източника на анонимното невярно твърдение.

Питейната вода, доставяна на потребителите на територията на Столична община, е с гарантирано качество и с отлични характеристики, се казва в съобщение на "Софийска вода".

Водата за пиене отговоря на абсолютно всички изисквания на Наредбата за качеството на водата и всичките й физикохимични показатели са в норма. Питейната вода подлежи на постоянен денонощен мониторинг, като последните физикохимични, органолептични и микробиологични изпитвания на водата са извършени на 19.05.2018 г., заявяват от дружеството.

Водата в София е годна за пиене. В това е категоричен заместник-председателят на енергийната комисия в Столичния общински съвет инж. Симеон Славчев. В изявление до медиите Славчев посочва, че водата в столицата не е опасна и е качествена.

Общинският съветник заяви това по повод информация в публичното пространство, че в София водата за пиене по погрешка е била отровена с химикали.

"На първо време беше пусната тази фалшива новина в социалните мрежи, след което започнаха отговорни фактори, в това число и народни представители, отново през социалните мрежи, да твърдят, че има някакъв проблем с качеството на водата в София и че тя е отровна и има нещо нередно в нея. Незабавно набрах заместник-изпълнителния директор на Софийска вода, който ме увери, че качеството на водата е добро, че е годна за пиене, че това е някаква мистерия, която цели да внесе някаква паника и може би някакви политически дивиденти.

В момента водата е абсолютно годна за пиене. Няма никакъв проблем, дори помолих заместник-изпълнителния директор на "Софийска вода" да ме информира на всеки час какво е нивото и какво е качеството на водата", изтъкна Славчев.

От Регионалната здравна инспекция също отрекоха да има проблем с водата в София.

В Агенцията за ядрено регулиране няма постъпила информация за проблеми с радиоактивни вещества, заявиха от там за БНР.

В съобщението на "Софийска вода" се казва още, че контролните проби се взимат в най-различни точки на водопреносната мрежа, а годишно се правят над 140 000 анализа на 8000 проби. Качеството на водата се следи от Лабораторно изследователския комплекс на "Софийска вода" по целия ѝ път от язовирите "Искър" и "Бели Искър", през пречистването и доставянето до домовете на потребителите.

Преди два месеца Лабораторно изследователския комплекс, който е сред най-модерните в страната, обогати обхвата на акредитираните изследвания и вече може да прави не само задължителните по наредба изследвания, в това число и за живак, но и допълнителни микробиологични анализи на утайки и продукти, използвани в пречистването на води като белина и железен трихлорид, изследвания за наличие на уран, органични замърсители и елементи и др.

И нещо повече, питейната вода в София е с ниско съдържание на разтворени соли в нея. Това я прави подходяща за всекидневна употреба и полезна за нормалното функциониране на клетките в организма, заключава изявлението на дружеството.