При замервания на над 500 показателя в 78 точки през последните 3 дни никъде няма засечени отклонения в качеството на водата, която София пие. Това посочи в студиото на "Тази сутрин" директорът "Експлоатация и поддръжка" в "Софийска вода" Станислав Станоев.

Повод за думите му станаха плъзналите слухове за отравяне на яз. Искър, официализирани от "червения" депутат Таско Ерменков.

"Получихме множество обаждания от притеснени клиенти от всички райони на София", призна Станоев.

Той обаче подчерта, че качеството на водата се следи непрекъснато, а ключовата инфраструктура като язовирите Искър и Бели Искър, пречиствателните станции и резервоарите са строго охранявани от полицията.

"Хвърля се сянка върху един продукт, който се използва от всички. За разлика от други показатели като въздуха, водата в София е перфектна, една от най-добрите в европейските столици", подчерта главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По думите му контролът е "жесток" на всеки етап и се прави както от фирмата, така и от здравните власти.

"При качеството на софийската вода да пуснеш такъв слух от човешка гледна точка е отвратително деяние", категоричен беше той.

Столична община и "Софийска вода" правят регулярно проверки на качеството на водата в цяла София, заяви по БНР и депутатът от ГЕРБ Александър Иванов.

Той посочи, че над 140 000 проби се взимат годишно и денонощно се следи за качеството на питейната вода. По думите му по качество на водата софийската вода е на шесто място в Европа.

"Това, което притесни мен и колегите ми, е, че един статус от един народен представител трябва да има поне малка доза истина, а не да цели паника и стресиране на хората. В неговия статус даже пише, че водата е негодна и за готвене. Каквато и политическа игра да предприемат депутатите от БСП, това не може да е на гърба на софиянци и да буди хаос и паника сред населението. Какви са тези заигравки, които целят всяване на страх у хората? В Наказателния кодекс има точки, които доста сериозно се отнасят към такива закачки в социалните мрежи", посочи Иванов.