Ефектът на скандалите и разкритията от последните седмици води до разколебаване на електората на ГЕРБ. Това на практика изравнява позициите на БСП и ГЕРБ и дава дори моментна по-изгодна позиция за левицата. ДПС остава константа, а в патриотичното пространство изпъква ВМРО, това показват резултати от последното проучване на "Галъп интернешънъл".

Сред онези, които заявяват, че ще гласуват със сигурност, 32,1% твърдят, че ще дадат своя глас за БСП, 31% - за ГЕРБ и СДС, а 11,1% - за ДПС. След тях, близо до бариерата от 5,88%, е ВМРО с 5%. Следват "Демократична България" с 4,5% и "Воля" - с 3,5%, "Атака" - с 1,9%, АБВ ("Коалиция за България") - с 1,5%, НФСБ с 1,4%, "Възраждане" и "България на гражданите" с по процент, и близо 4% да други малки партии.

2,2% заявяват, че ще гласуват с "Не подкрепям никого".

Тези, които казват, че ще гласуват със сигурност, са 34% от всички; че по-скоро ще гласуват - 28%; че по-скоро няма да гласуват - 12%; че със сигурност няма да гласуват - 18%, а 8% не знаят или не могат да отговорят. Отговорите дават единствено ориентировъчна картина, данните са моментна снимка на декларативните нагласи и няма как да са прогноза за изборен резултат, коментират социолозите.

Графика: "Галъп интернешънъл"

Данните са от ежемесечното независимо национално представително изследване лице в лице на "Галъп интернешънъл", част от популярния Политически и икономически индекс на "Галъп интернешънъл". Теренът на изследването е между 5 и 11 април, проведено е сред 1015 пълнолетни българи в цялата страна, с двустепенна гнездова извадка на случаен принцип, представителна за пълнолетното население (общо около 5.5 млн. постоянно пребиваващи с право на глас). Максималното възможно отклонение е ±3.5% при 50%-ови дялове. На респондентите бе зададен въпрос с изчерпателна шоукарта "Ако изборите за Европейски парламент се проведат сега и на тях се явят следните партии и коалиции, за коя от тях бихте гласували?", както и поредица контролни въпроси.

Вчера Европейският парламент също публикува данни, базирани на проучвания на български социологически агенции. Според тях разликата между БСП и ГЕРБ е едва една десета от процента.