Служебното правителство се събра на първото си редовно заседание, след като положи клетва на 2 август.

Премиерът Гълъб Донев припомни в началото на Министерския съвет, че вчера с негова заповед е създаден кризисен щаб в енергетиката.

Вижте всички снимки тук

"Очаквам реални действия с конкретни резултати, а не думи за намерения. Няма да влизам в задочни политически дискусии, отговорността ми като министър-председател е да търся варианти за справяне с проблемите и да не създавам илюзии. Правителството знае какво прави, няма нужда от външни консултантски услуги", категоричен бе той.

По думите му, още утре Министерствата на енергетиката и финансите ще изготвят план за финансовото стабилизиране на "Булгаргаз", за да може дружеството да обезпечи финансово газовите доставки.

"Казано иначе, за да е в състояние да плаща за реално договорените количества природен газ. В следващата седмица Министерството на енергетиката ще обяви търг за краткосрочни доставки на газ, за да бъде осигурено потреблението ни до края на отоплителния сезон. Това са резултатите, които постигнахме след снощната работа на кризисния щаб. Работата ще продължи и през почивните дни, така че да бъдем максимално прозрачни и честни пред българското общество и бизнес", добави служебният премиер. 

В предварителния дневен ред на заседанието са включени 6 точки:

  1. Проект на решение за определяне на представителите на Министерския съвет в Националния съвет за тристранно сътрудничество.
  2. Проект на решение за освобождаване и за назначаване на областни управители
  3. Проект на решение за отменяне на решение по т. 16 от протокол №19 от заседанието на Министерския съвет на 5 май 2022 г., на решение по т. 6 от протокол № 29 от заседанието на Министерския съвет на 13 юли 2022 г. и на решение по т. 46 от протокол № 31 от заседанието на Министерския съвет от 28 юли 2022 г.
  4. Проект на постановление за приемане на план-сметка за разходите / трансферите по подготовката и произвеждането на изборите на народни представители на 2 октомври 2022 г.
  5. Проект на решение за подготовката и произвеждането на изборите за Народно събрание на 2 октомври 2022 г.
  6. Проект на постановление за изменение на устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация.