"Държавата не се ръководи с хаштагове, а с членове и алинеи, с изрядни и професионално подготвени юридически документи", заяви служебният премиер Гълъб Донев преди заседанието на правителството по повод приемането на днешното заседание на кабинета на постановление за започване на присъединителния процес на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Заради техническа грешка в изписване на имената постановлението беше спряно, но последваха политически критики от биившите управляващи, както и от организаторите на протеста пред президентството.

"Предстои да приемем постановлението за подготвителните действия за присъединяването на България към ОИСР. Много правителства работиха за интергацията а България в клуба на развитите пазари, на нас се падна честта отговорността да организираме и структурираме присъединителния процес.", каза Гълъб Донев.

"Недопустимо е да се поставя под съмнение волята на България за присъединяване към ОИСР, още повече това да се прави за политическа употреба", каза Донев и заяви, че с това се надява да спрат "политическите злоупотреби по темата".

Служебният премиер потвърди, че в сферата на енергетиката вече има едно важно решение, което ще вземат служебните министри, а именно - отпускането на 800 млн. лв. държавен заем за "Булгаргаз". По-рано днес това решение беше анонсирано от енергийния министър Росен Христов.

Освен да търси сигурни газови доставки, кризисният щаб ще има задача да възстанови синхрона и добрата координация между институциите, посочи Донев.

"Изготвен е план за финансово оздравяване на "Булгаргаз", обясни той преди кабинетът да гласува заема и отделно - решение на МС за условията по връщането на сумата от страна на дружеството.

"Решението е от изключителна важност, защото заемът ще стабилизира финансово състоянието на "Булгаргаз" и ще гарантира сигурността на доставките за предстоящия отоплителен сезон", коментира служебният премиер.