Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолев заяви, че се притеснява да не се наложи да плащаме неизползвания газ по договора с "Газпром", тъй като е при условието "вземи или плати".

"Това условие е измислено от холандците, които са открили природния газ години преди руснаците. Въвели са изискване, за да има стабилност на производство, доставки и т.н. Което си заръчал, го плащаш, независимо дали го ползваш. Сега, като не ползваме газа, но имаме договор с тях, нямам идея дали няма да ни се наложи да платим и това, което не сме ползвали. Тогава вече започва да става страшно", обясни синдикалният лидер. "Не е ясно чия е вината. Ние не сме го взели, а не че те са го спрели", уточни Манолов.

"Русия не е ненадежден партньор. Русия е била надежден партньор десетки годни, просто сега се объркаха нещата, политиката почна да управлява икономиката", добави лидерът на "Подкрепа" относно спирането на газовите доставки от "Газпром". Според него идеята е Русия да бъде избутана от този пазар. "Как ще стане това, аз не знам", обобщи той, но добави, че като гледа споровете, ще се наложи и на сндиката да стане участниик в него.

Димитър Манолов предупреди, че не изключва и граждански протести през зимата, ако не бъде осигурено синьо гориво или сметките са непосилни. Към проблема с "Топлофикация"-София той добави, че и много български домове са газифицирани и разчитат изцяло на газа за отоплението си.

"Говорим за газ, но за българите е много по-важно какво става с тока", каза още синдикалистът. И добави, че поведението относно "Мини Марица-Изток" е такова, като че ли всеки момент ще закриваме въглщната ни енергетика

"Това трябва да бъде прекратено. Подходът трябва да се сменен най-малко заради тази криза, която владее Европа. Сега засега сме износител на ток, но ако ликвидираме въглищната си енергетика, оставаме без 40% от това, което произвеждаме и ще трябва да внасяме", посочи Димитър Манолов.

Той предупреди още, че АЕЦ "Козлодуй" не е в състояние да замени горивото, с което работи в момента с това на "Уестингхаус". По думите му "потребеното ядрено гориво е опасно, вредно и сме абсолютно неподготвени да го съхраняваме", а това ще ни се наложи, ако сменим руското с това на американската компания. Досега по договора с руската страна отработеното ядрено гориво се извозва обратно в Русия.

"Очевидно някому не се харесва това, че произвеждаме повече ток, отколкото потребяваме", заключи Димитър Манолов.

Попитан дали ще са достатъчно 770 лв. минимална заплата, колкото предлага служебният кабинет, синдикалният лидер каза, че този въпрос е актуален да бъде зададен по-скоро през януари. "Едно служебно правителство не може да направи кой знае какво, но може да спести на хората разходи, които те могат и да не направят. Едното им е трудно, поне да направят другото", обвързва Манолов въпроса с доходите отново с газовите доставки.