Правим го в помощ на г-н Борисов, уточни Жельо Бойчев, депутат от левицата. Той информира, че до момента в централата на социалистите са постъпили над 70 сигнала за груби нарушения по места, кадруване, разпределение на общински средства и обществени поръчки. На "Позитано"20 се притеснявали, че много от хората, алармирали за нередности, били подлагани на натиск и заплахи.

Големият въпрос е какво ще направи оттук нататък ГЕРБ, искаме политическа реакция, обяви Бойчев.

Като част от схемата на роднински назначения в Габрово депутатът от района Кристина Сидорова разказа за брата на Томислав Дончев - Момчил, който без конкурс бил назначен лично от кмета за управител на общинското звено "Озеленяване" и управлява над 1 млн. лв.

В роднинския модел бил и братът на бившия депутат от ГЕРБ Цветомир Михов, който от година и половина не работел в габровската болница, но това, по думите на Сидорова, не му пречело да е част от Съвета на директорите и като такъв да получава заплата от няколко хиляди лева.

Вижте схемата >>>

Кръстниците на кмета на града Таня Христова - Мария и Момчил Недеви, пък били съответно председатели на ОИК и на РИК. Момчил Недев в същото време бил и юрисконсулт на здравната каса.
Юрисконсулт по големи европейски проекти, които изпълнява община Габрово, отново назначен от Таня Христова без конкурс, посочи Кристина Сидорова.

Според още изнесени от депутата данни фирмата на Цветомир Михов, който сега е областен координатор на партията на Борисов, изпълнява всички обществени поръчки за поддръжка на автопарка на общинския пътнически транспорт и общинската фирма БКС. Съученичка на жена му е  областен управител на Габрово, а нейният съпруг е зам.-директор на областната дирекция на МВР.

Изобщо едно семейство, което управлява областните структури в Габрово, обобщи Сидорова. От левицата изнесоха и други примери на роднински обвързаности и назначения.

Или, заключи Кристина Сидорова, Габрово управляват "батко и братко" и единственото изискване, на което трябва да отговаря един човек, за да бъде назначен, е да е член на ГЕРБ. Това, добави тя, е моделът на град , в който ГЕРБ печели с голямо мнозинство и начинът за голямата му изборна победа.

Надявам се премиерът Борисов ясно да покаже ще има ли върховенство на закона в страната ни, правила, които да важат за всички, поиска Жельо Бойчев.

За натиск след подаден сигнал съобщи депутатът Стоян Мирчев. След като вчера той "осветлил" в национален ефир същата схема, но за област Силистра, областният председател на БСП е бил директно заплашен от двама общински съветници, че до два месеца ще бъде "затрит".

Цветанов: Винаги подлагам на съмнения твърденията на БСП

Ако Томислав Дончев беше назначил брат си докато беше кмет на Габрово, щяхме да сме съгласни с всички твърдения на БСП, щяхме да вземем и отношение. Това отговори председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод информацията на БСП за роднински назначения в Габрово.

„ГЕРБ се учреди през декември 2006 година. Всички хора в ПГ и тези, които станаха общински съветници, кметове преди това не се познаваха. Нормално е, когато станем приятели през тези 10 години някой да се обърне към друг да му стане кум“, посочи той.

Томислав Дончев е в изпълнителната власт и в законодателната, от 10 години живее в София. Неговият брат е останал и работи в Габрово. Томислав Дончев не е работодател, каза още Цветанов.

Твърденията на БСП винаги ги подлагам на съмнения. Това са несериозни неща, заяви Цветан Цветанов. Те искат да вкарат държавата в една спирала и да отклонят вниманието от важните теми.

За всички структури на ГЕРБ сме възложили да се направи проверка, за да не използват опонентите ни това като аргумент. Ако има роднински назначения някъде, които са с някакво въздействие и е нарушен законът, те трябва да бъдат изчистени, заяви още Цветанов. Той обясни, че днес няма да има среща на Изпълнителната комисия на ГЕРБ с ПГ, защото няма такава необходимост.