Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел се срещна с посланиците на държавите членки на Европейския съюз (ЕС). Срещата се състоя в резиденция "Бояна". Вицепремиерът приветства посланиците и заяви, че нейната цел е тези срещи да бъдат регулярни, място за диалог, сътрудничество и набелязване на общи инициативи. "Срещата е повод да отбележим постигнатото и да очертаем следващи стъпки", каза Мария Габриел.

Основен приоритет остава влизането на България в Шенгенското пространство до края на 2023 г., приемането на общата европейска валута преди 1 януари 2025 г. , както и присъединяването към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), подчерта вицепремиерът. Тя благодари на посланиците на всички държави членки, които са изразили подкрепа за членството на страната ни в Шенген и присъединяването ни към еврозоната и ОИСР. Габриел посочи, че промените в законодателството и съдебната система са били оценени в рамките на ЕС и през септември тази година Механизмът за сътрудничество и проверка за страната ни е окончателно премахнат.

Мария Габриел акцентира и на участието на България в ЕС и НАТО, на важността на стратегическите партньорства и регионалната свързаност, като посочи като примери коридор 8 и инициативата "Три морета". Вицепремиерът отбеляза и съвместната декларация между България, Румъния, Гърция и Хърватия, приета в Ню Йорк в рамките на сесията на ОС на ООН. Приемането на документа бе инициирано от българския вицепремиер.

Габриел информира посланиците и за предприетите стъпки от правителството за борба с дезинформацията. Тя акцентира и на необходимостта от инвестиции в иновации и образование. Вицепремиерът отдели специално внимание и на ключовата роля на културната дипломация. Мария Габриел сподели, че очаква бъдещи предложения за сътрудничество в областта на културата и ще се радва да подкрепя проекти, които се фокусират върху културния обмен. "Вярвам, че подобни сътрудничества ще бъдат от полза, тъй като укрепват споделеното ни чувство за европейска идентичност, култура и ценности", каза още Габриел.

Изказване в рамките на срещата направи и Алехандро Поланко Мата, посланик на Кралство Испания и представител на страната председател на Съвета на ЕС. Той благодари за поканата за срещата и доброто сътрудничество, и потвърди категоричната подкрепа за членството на страната ни в Шенген, еврозоната и ОИСР. В изказването си като представител на страната председател на Съвета на ЕС той постави темата за бъдещето на ЕС и разширяването на съюза, която бе дискутирана от посланиците на страните членки.

Вицепремиерът Габриел информира дипломатите за предстоящата среща на правителствата на България, Румъния и Гърция в началото на другата седмица, в която е поканена да се включи и Молдова. "Това ще бъде добра възможност да покажем съвместните ни усилия за засилване на свързаността и дискутиране на общи инициативи", подчерта вицепремиерът.

България да бъде активен член на ЕС, НАТО, задаващ посока, влизане в Шенген и еврозоната, както и членството в ОИСР очерта като външнополитически приоритети на България вицепремиерът и външен министър Мария Габриел миналата седмица и пред ръководителите на задграничните представителства на Република България.