Двамата българи, които се намират на борда на отвлечения от хусите кораб "Галакси лийдър", са в добро здраве, каза в предаването "Защо, господин министър?" по бТВ вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

"Имаше два пъти контакти със семействата, ние също сме в постоянен контакт с тях", допълни министърката.

По повод кризата с друг кораб "Руен", на борда на който има осем български моряци, Габриел заяви, че разполагат с информация за случилото се от първия час.

"За мен е много важно, че сме в постоянна връзка с всички институции, включително международни партньори, които могат да окажат съдействие в тази изключително трудна ситуация. За мен е най-важно доброто здраве и връщането на нашите сънародници", каза още вицепремиерът.

Мария Габриел коментира и бъдещата ротация в кабинета, както и най-актуалната външнополитическа тема през последните дни - Шенген и българското присъединяване. 

Тя заяви, че на този етап не вижда повод да се излиза извън споразумението, според което ще стане ротацията между ГЕРБ и ПП-ДБ, подписано още преди шест месеца. Вицепремиерът не се съмнява, че тя ще бъде министър-председателят след март, след като вече беше лансирана идеята премиер да бъде Бойко Борисов.

"Да се случи ротацията - това е знак на политическа зрялост. Споразумението между двете парламентарни групи е аз да съм министър-председателят. Преди да се случи ротацията има важен момент, в който ще се даде оценка. Важно е с академик Денков да имаме яснота за резултатите на всеки министър, подкрепата му в парламентарните групи и удовлетворението на гражданите. Не виждам повод да излизаме извън споразумението ни преди шест месеца", подчерта вицепремиерът.

"Отговорното поведение на един бъдещ министър-председател е не да прави смени заради самите смени. Каквато и смяна да има, тя трябва да се основава на резултатите, подкрепата на парламентарните групи. Прекрасно работя с вътрешния министър Калин Стоянов. Постигнатото за Шенген е ясна оценка. Работим в невероятен синхрон. Работата му се оценява в Европа", каза още тя.

Габриел още веднъж потвърди, че страната ни ще отстоява присъединяване и със сухопътните граници, а не само по въздух, както предлага Австрия, за да вдигне ветото.

"България настоява до края на годината да има много ясна времева рамка по отношение на влизането в Шенген, коментира темата Мария Габриел. България има силна позиция поради факти и резултати, посочи тя и припомни, че Европейската комисия е признала, че имаме силна система за управление на границата и България е ключова за опазването на външната граница на Европейския съюз.

"Идеята за поетапно влизане в зоната за свободно движение не е нова, но ако става дума за поетапно влизане, което ясно очертава влизане с въздушни граници, с морски и сухопътни, за нас това би дало много голяма яснота и най-после да сумеем да се позиционираме в края на един процес", коментира външната министърка.

"Но само частично отлагане на решение, без то да отива до това, което за нас е най-важно - сухопътните граници, трябва да продължаваме да си отстояваме правото, че България е заслужила своето влизане в Шенген, защото ясно допринася за това Шенгенското пространство да бъде много по-добре функциониращо.

"Не става дума за нови условия с Австрия, а за повече доверие. За нас е важно каквото и да има като допълнителни доброволни мерки, те да допринесат за по-добрата работа на Дъблинското споразумение, да се повдига темата за шенгенското пространство, което има нужда да бъде подобрено", каза още Мария Габриел.

"България, влизайки в Шенген, може да допринесе шенгенското пространство да стане по-добре функциониращо и по-силно - това е аргументът, който ние използваме пред всяка една от държавите - членки", допълни Габриел. Решението на правителството на Нидерландия да пусне България в Шенген външната министърка определи като изключително положителен знак. По повод очакваното гласуване на парламента в Хага, тя допълни, че очаква да има последователност.

"Когато работиш с факти и когато отчиташ едно решение за справедливо, защото са постигнати тези резултати, би трябвало и в парламента да имаме такова решение, разбира се, отчитайки с уважение тяхното право да дебатират и да го вземат, следвайки своите правила", каза още Габриел. Според нея не е изненада позицията на Унгария, която предупреди, че може да наложи вето на влизането на България в Шенген заради допълнителната такса за пренос на руски газ. "Унгария много ясно и по дипломатически път изрази своето виждане", допълни Габриел.

"Няма основание да смятаме, че ще има разделяне на България и Румъния за Шенген. Изключително координирани сме", успокои министърът на външните работи.

Тя коментира и отношенията с Русия, обтегнати през последните дни, особено заради демонтажа на Паметника на Съветската армия.

"България е суверенна държава и взима своите решения. Изказването на Мария Захарова не е в унисон с дипломацията и на демократичността. България ще проявява висок тон и високо ниво на дипломация", коментира министърът на външните работи.

"Личното ми мнение е, че мястото на Паметника на Съветската армия е в музея. Трябва да бъде направено по начин, който не води до ново разделение в обществото", посочи тя.

Външната министърка коментира и различията в позициите с президента относно войната с Украйна.

"Отнасям се с уважение към президентската институция. Външният министър на България е този, който присъства на Съвета на външните министри, където ясно се дават заключения за последователната подкрепа за Украйна и се дискутират санкциите. За нас е важно в този процес да не оставаме на позиция да дебатираме нещо, което е ясна истина - руската агресия в Украйна беше започната от Русия и Украйна е в правото си да защитава териториалната си цялост. Говорим за формулата за мир на украинския президент Зеленски. България има много по-активна роля в три работни групи, само защото ясно отстоява своята позиция", категорична бе Мария Габриел.