България да бъде активен член на ЕС, НАТО, задаващ посока, влизане в Шенген и еврозоната, както и членството в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) очерта като външнополитически приоритети на България вицепремиерът и външен министър Мария Габриел в началото на Годишната конференция на министъра на външните работи с ръководителите на задграничните представителства на Република България, която се провежда днес в Резиденция "Бояна".

Конференцията е под надслов "България в многополюсния свят: предизвикателства, приоритети, решения", предаде БТА.

В събитието участват президентът Румен Радев, премиерът акад. Николай Денков, както и извънредните и пълномощни посланици, постоянните представители в международните организации и генералните консули на България, представители на изпълнителната власт - министри и зам.-министри.

Снимка: БТА

Искрено се надявам да заявим, че в рамките на евроатлантическите си ценности има какво още да постигнем със САЩ и Обединеното кралство. Трябва да погледнем и към други части на света - Япония, Индия, Латинска Америка, коментира Габриел относно стратегическите партньорства на страната ни.

След 100 дни на активна дипломатическа дейност можем да се гордеем с постигнати резултати. Разчитаме на всеки един от вас България да оформя решения, да определя посока, обърна се вицепремиерът и външен министър към участниците в дискусията. Тя отбеляза, че в основата на работата им са целите и приоритетите на държавата и извеждането на преден план на техния устойчив характер.

Трябва да продължим така, че да има ясни процедури за кариерно развитие на дипломатите, да устояваме достойното заплащане, подчерта Габриел. Тя припомни за актуализацията на дългосрочните командировъчни на дипломатите и добави, че предстои да бъде приет нов устройствен правилник на Министерството на външните работи.

Снимка: БТА

България ще продължи да оказва всестранна подкрепа - хуманитарна, военна, политическа, дипломатическа подкрепа на Украйна, заяви Габриел. Според нея подкрепяйки Украйна, България подкрепя демокрацията и основания на правила международен правов ред, отстоява европейските ценности и принципи.

 

Приоритетите на Денков

Вътрешната и външната политика трябва да бъдат поставени в пълен синхрон, за да бъдат успешни. Това каза премиерът акад. Николай Денков на Годишната конференция на министъра на външните работи с ръководителите на задграничните представителства на Република България.

Като приоритет на страната ни Денков посочи развитието на конкурентна икономика, която използва традициите в българската икономика, както и образованието. По думите му трябва да има балансирано развиване на индустрията, производството, аграрния сектор. Това е средството, чрез което можем да повишим доходите на българското население, каза Денков. Докато не достигнем средноевропейските доходи, българските граждани няма да се чувстват достъчно представени, добави той.

Повишаването на средния доход не е достатъчно, подчерта Денков. По думите му трябва да се преодолее неравенството в доходите, достъпът до здравеопазване, административните услуги. Няма как да решим най-големия проблем на България днес - демографската криза, ако не се погрижим за качеството на живот, смята Денков.

Той отбеляза, че трябва да се промени и отношението на администрацията и на държавните служби, за да усетят хората грижата към тях. Затова е поставен акцент върху дигитализацията, каза Денков. Той посочи, че в тази посока са и промените в правосъдната система. Промените в Конституцията, законите не е самоцел, а да усетят българските граждани , че правосъдието може да бъде бързо, ефективно, справедливо, коментира Денков.

В областта на системата на националната сигурност премиерът отбеляза, че се наваксват години на застой, затова е и модернизацията на армията. По отношение на грижата към хората в системата на МВР, бедствия и аварии вече предприемаме доста сериозни мерки, посочи Денков.

Шенген не е самоцел - това е начин българските граждани да пътуват свободно, да знаят, че в България могат да живеят по-добре, каза премиерът. По думите му това ще помогне и на българския бизнес. Еврозоната ще намали разходите на бизнеса, ще намали лихвите, които могат да използват инвеститорите. ОИСР това е организацията, която задава еталоните по отношение на това как трябва да се управлява държава, каза Денков.

По отношение на НАТО той посочи, че можем да направим повече и да подсигурим национална сигурност на страната ни. Всичко, което правим е да защитим България. "Силата се възпира само със сила", каза Денков и добави, че страната ни има две направления - Българската армия и интегриране на структурите на НАТО.

Снимка: БТА

Президентът акцентира върху европейската интеграция

Основният приоритет на България остава задълбочаването на нашата европейска интеграция - Шенген и членството в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, каза президентът Румен Радев по време на Годишната конференция на министъра на външните работи с ръководителите на задграничните представителства на Република България, която се провежда днес в Резиденция "Бояна". Конференцията е под надслов "България в многополюсния свят: предизвикателства, приоритети, решения".

Държавният глава подчерта, че основната цел на външната политика е националната сигурност и независимостта на страната. За да имаме ефективна външна политика, трябва да имаме ясни цели и приоритети. Тези приоритети трябва да бъдат комуникирани и отстоявани с консенсус, посочи Радев.

Снимка: БТА