Председателката на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Десислава Атанасова свиква извънредно заседание в сряда. Поводът е изслушване на вътрешния министър Калин Стоянов за събитията от нощта на погрома по време на футболния протест край Националния стадион и в центъра на столицата. Атанасова обаче вика на изслушването и професионалното ръководство на МВР, както и шефа на СДВР и директора на жандармерията.

"Свиквам извънредно заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред за изслушване на министъра на вътрешните работи, на главния секретар на МВР, на заместник-главния секретар на МВР, директора на главна дирекция "Национална полиция", директора на СДВР, директора на главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" и директора на дирекция "Инспекторат" във връзка с осъществената охранителна дейност на заявения мирен протест срещу ръководството на БФС, проведен на 16 ноември 2023 г.", съобщи депутатката от ГЕРБ във Фейсбук.

Заседанието е насрочено за 14.30 на 22 ноември, сряда, уточнява тя.

По-рано днес съпредседателят на ПП Кирил Петков обяви в ефира на Нова телевизия, че Калин Стоянов е експерт, посочен от ГЕРБ при съставянето на правителството. Бившият премиер предупреди, че след като той не си подаде оставката, от днес нататък да се смята, че той е от квотата на ГЕРБ. Той отново го упрекна, че е бил на кино по време на окървавения протест и заяви, че цялата ПГ на ПП-ДБ е била взривена от спокойната му реакция и неосъждането на полицейското насилие от негова страна.

Самият Стоянов пък го обвини в намеса в кадровата политика в МВР и разкри, че освен няколкото срещи помежду им, се е обаждал и по телефона, за да настоява да не сменя няколко директори на областни дирекции на вътрешните работи.

Двамата размениха остри реплики, а министърът напомни, че той е само политическото лице, като оперативното ръководство на полицията се осъществява от главния секретар Живко Коцев. Коцев пък бе посочен от ПП-ДБ, след като премиерът Николай Денков настоя за смяната на предишния главен секретар от служебното правителство на президента, Румен Радев не го пусна, но самият Петър Тодоров реши да си подаде оставката в крайна сметка.