Кирил Петков и Калин Стоянов влязоха в словесен сблъсък в ефира на Нова телевизия и си отправиха взаимни обвинения за полицейско насилие по време на протестите на футболните фенове и за кадрови натиск в МВР.

ГЕРБ предложи Калин Стоянов като експерт. От днес той е техен министър. С ДПС го бранят на живот и смърт, заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков по повод поисканата оставка от ПП-ДБ на вътрешния министър заради полицейското насилие по време на протеста на футболните фенове и отказа му да я подаде, както и твърдението, че е бил подлаган на натиск лично от бившия премиер.

"Ти като какъв отиваш да гледаш филм? Каква е твоята отговорност. ГЕРБ и ДПС заедно скочиха да го бранят, все едно е на живот и смърт. До вчера не знаехме каква е политическата му зависимост, днес виждаме каква е", коментира Петков.

"Как този министър беше избран? Колегите от ГЕРБ като че ли забравят само преди няколко месеца какво се случи", коментира Петков. И уточни, че ПП и ДБ са посочили като чисто партийни кандидатури само Асен Василев, Андрей Цеков, Георги Гвоздейков, а останалите са били експерти назначения, консултирани между партньорите.

"След това решихме, че за всички други позиции ще направим експертно назначение", добави той. И вметна: "Непрекъснато внимаваме, защото тази сглобка е много трудна, за вкарване на нечии интереси в министерства".

"За МВР беше важно да е политически необвързан, те отказаха няколко наши предложения, ние отказахме няколко техни. Калин Стоянов беше подаден като експерт от ГЕРБ, като ние го интервюирахме. Той каза, че аз съм първият човек, който говори с него", разказа още Кирил Петков. 

"Защо решихме, че си заслужава, защото видяхме, че беше разследвал чувалите, магистралите, и решихме че това е промяната, която искаме да се случи. На втория ден той отговори и каза добре, съгласен съм", добави още той.

Заяви още, че нито едно име за назначение не му е подавал, а за последно е разговарял с вътрешния министър в средата на август.

Петков изрази възмущение, че министърът е отишъл на кино по време на футболния протест. И разказа още, че реакцията му след стъклкновенията и полицейското насилие е взривила парламентарната група на ПП-ДБ. 

"Ако беше казал - голяма част от полицаите се справиха професионално, но е недопустимо да се бият хора по заведенията", коментира Петков, но Стоянов не го казал, демонстрирал, че все едно се е случило нещо нормално и затова депутатите от групата се възмутили. "Всичко е добре, всеки се е справил нормално", цитира го Петков.

По време на разговора с Кирил Петков в студиото по телефона в ефира се включи самият Калин Стоянов, който обвини Петков, че се е опитвал да се намеси в кадровата политика на министерството. Имало е няколко срещи и няколко телефонни разговори, каза вътрешният министър. По думите му е ставало въпрос за махането на няколко директори на областни дирекции на МВР, които Стоянов е имал намерение да смени.

"Разговорите с г-н Петков приключиха тогава, когато той явно разбра, че аз няма да се поддам на влияние", обясни министърът на МВР.

"Г-н министър, Вие отговаряте за действията на всички полицаи", упрекна го в пряк диалог Петков по повод полицейското насилие.

Стоянов пък напомни, че главният секретар на МВР, като представител на професионалното ръководство, е отговорен за действията на полицаите. 

"Оперативното ръководство е поверено на главния секретар, напомням", каза Калин Стоянов по адрес на Живко Коцев. "По телевизията видяхме една част от тези клипчета", каза той, но посочи, че има неща, които са се случили преди това и след това. 

Калин Стоянов припомни и за подпаления полицейски бус, и за палежа на контейнерите.

"Не е нормално този министър да казва, че понеже е незаконно да се пали боклук, този човек трябва да се пребива", недоволства от своя страна Кирил Петков.

"Има назначена проверка на цялостното мероприятие. Тя се извършва от Дирекция "Инспекторат" и ГДНП. В рамките на тези дни, които са отминали, ние вече имаме резултати. Днес ще запознаем медиите с тях", обясни вътрешният министър и уточни, че ще предостави данните и на депутатите.

"Видях и много други кадри, при които са удряни, блъскани, плюти и захвърлени полицаи", категоричен е Стоянов.

Петков отправи призив към министъра: "Следващия път, когато има протест, не ходете на кино, а следете какво се случва, защото вие отговаряте за всички полицаи", изиска той.

Министърът отново напомни за отговорността на Живко Коцев: "Важното е на терен да бъде професионалната фигура - главният секретар. Следващия път, когато има такова мероприятие, елате вие. На първия ред да изпитате емоцията на протестиращите", покани го министърът. "Със сигурност няма да съм на кино до вас", увери го Кирил Петков.