Лидерите на Г-7 са решени да използват всичките си ресурси, за да гарантират, че разруха, причинена от пандемия като Covid-19, никога няма да се повтори. Във втория ден от срещата си на върха в Корнуол те ще издадат декларация, в която се излагат редица мерки в тази насока.

Една от целите, които си поставят лидерите на Г7 е да се намали времето, необходимо за разработването на ваксини до под 100 дни, предаде БНР. Вчера премиерът на Великобритания Борис Джонсън, който е домакин на тридневния форум в курорта Карбис Бей, откри срещата с молба за справяне с глобалното неравенство. Той подчерта, че е жизненоважно да се поучим от "грешките" на финансовата криза от 2008 година.

Лидерите на Г-7 се споразумяха, че финансовите стимули, в подкрепа на икономиките заради пандемията от коронавируса, трябва да продължат. Те са съгласни, че нарастването на инфлацията в много държави в резултат на пандемията е временно, но изтъкват необходимостта от намаляване на безработицата чрез обучения за квалификации и повече подкрепа за младите служители.

След вчерашните преговори, към политиците за вечеря се присъедини кралица Елизабет Втора. Денят приключи с прием в ботаническа градина в графство Корнуол, като домакин на събитието беше самата кралица. Днес Великобритания отбелязва рождения ден на монарха. Елизабет е родена на 21 април, но тържествата са винаги през юни, когато времето на Острова е по-подходящо.

ООН критикува Г-7 заради пандемията

Държавите от групата Г-7 не правят достатъчно в борбата с пандемията от коронавирус, макар че обявиха намерението си да гарантират 1 милиард дози ваксини за останалите страни по света, заяви снощи на брифинг генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който е гост на срещата на върха в английското графство Корнуол, предаде ТАСС.

Гутериш призна, че само допреди няколко седмици никой не си е представял, че това ще бъде заявено от Г-7. Приветстваме тази крачка, каза Гутериш, но е пределно ясно, че ни е необходимо повече от това. Не са достатъчни двустранните форми на подкрепа и инициативи на отделни държави. Нужни са съгласувани усилия и затова се нуждаем от глобален план за ваксиниране, смята Гутериш.

Генералният секретар каза, че всички държави, които разработват и произвеждат действени ваксини, трябва да създадат специална работна група, която да изработи и гарантира реализацията на такъв план.

Той призова компаниите, които произвеждат ваксини, да споделят знания и технологии.

Според Гутериш, при липсата на глобална програма за действие, в бедните държави "вирусът ще се разпространява със скоростта на горски пожар".

Срещи на четири очи с Борис Джосън за Северна Ирландия

Лидерите на Европейския съюз ще заплашат британския министър-председател Борис Джонсън с търговска война заради Северна Ирландия, съобщи лондонският в. "Таймс", без да посочва източниците си, предаде Ройтерс.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон ще използват днешните срещи на четири очи с Джонсън, за да настояват Великобритания да зачита условията по сделката за Брекзит по отношение на Северна Ирландия, съобщи "Таймс".

От канцелария на Джонсън на Даунинг стрийт са казали, че той ще отхвърли заплахите на ЕС и ще даде да се разбере, че е готов да пренебрегне ключова част от споразумението този месец, ако блокът не отстъпи, пише "Таймс".