Годишната среща на върха на Г-7 започва днес с фокус върху борбата с новия коронавирус и климатичните промени, предаде ДПА.

Очаква се през първия ден от форума в Карбис бей, Великобритания, лидерите на седемте най-развити индустриални държави да обсъдят възстановяването от пандемията с акцент върху даряването на ваксини срещу ковид и предоставянето на финансова помощ за изграждане на заводи за производство на ваксини.

Снощи домакинът на тридневната среща, британският премиер Борис Джонсън, изрази очакване страните от Г-7 да дарят общо 1 милиард ваксинни дози. Великобритания ще даде на бедни държави поне 100 милиона излишни дози, с които разполага, каза Джонсън.

Броени часове по-рано президентът на САЩ Джо Байдън, който се срещна с него, обеща страната му да дари 500 милиона дози от ваксината на американската компания Пфайзер (Pfizer).

Тази вечер британската кралица Елизабет Втора и престолонаследникът принц Чарлз ще дадат прием в чест на лидерите от Г-7. Очаква се да бъдат обсъдени опазването на околната среда и борбата с климатичните промени.

Това е първата присъствена среща на върха на Голямата седморка от две години. Миналата година форумът бе във видеоконферентен формат заради пандемията. Това е и първата голяма международна среща на високо равнище за новия президент на САЩ Джо Байдън, който встъпи в длъжност през януари, отбелязва ДПА. Специални гости на форума ще бъдат лидерите на Австралия, Индия, Република Южна Африка и Южна Корея, които бяха поканени от домакина Великобритания.

Преди началото на срещата активисти на различни неправителствени и природозащитни организации направиха своеобразна акция протестна акция. Те бяха дегизирани като всеки от световните лидери.

Снимка: AP/БТА

"Искаме Борис Джонсън, Джо Байдън и други лидери на Г7, които се събират в Корнуол, да се присъединят към вълната на надеждата. Това означава, че те трябва да спрат да трупат и да започнат да споделят - да споделят парите, дозите и технологиите, за да ваксинират хората по света", призоваха те.

Снимка: AP/БТА

Вижте още снимки >>