Британският премиер Борис Джонсън посрещна днес президента на САЩ Джо Байдън в английския морски курорт Карбис бей преди срещата на върха на Г-7, предаде Ройтерс.

"Всички сме очаровани да Ви видим", обърна се Джонсън към Байдън.

"Това е страхотно, не искам да се връщам у дома", заяви на свой ред американският президент, възхитен от гледката, докато се разхождаше заедно с жена си Джил, Джонсън и неговата съпруга Кари.

Вижте снимки >>

Първата дама на САЩ беше с черно сако, на което пишеше на английски "Любов". Това напомни за съпругата на предишния американски президент Доналд Тръмп Мелания, която по време на визита в тексаски град на границата с Мексико през 2018 г. носеше сако с надпис "На мен наистина не ми пука, а на вас?", отбелязва Асошиейтед прес.

По-късно президентът на САЩ и британският премиер започнаха двустранни разговори преди започващата утре срещата на върха на седемте най-развити икономики в света.

Американският президент Джо Байдън ще предупреди британския премиер Борис Джонсън, че не трябва да излага на риск мирното споразумение от Разпети петък за Северна Ирландия. При пристигането си късно снощи Байдън заяви също, че не търси конфликт с Русия, но ще бъде твърд, ако Москва следва неприемлива за Вашингтон политика.

Джонсън и Байдън планират да подпишат т. нар. нова Атлантическа харта, в която ще поемат ангажимент да защитават принципите, ценностите и институциите на демокрацията и на отворените общества.

Оригиналната Атлантическа харта е подписана от британския премиер Уинстън Чърчил и американския президент Франклин Рузвелт през август 1941 г. Тя е смятана за крайъгълен камък на специалната трансатлантическа връзка между Великобритания и САЩ.

Предшественичката на Джонсън на премиерския пост Тереза Мей подари през 2019 г. копие от хартата на Доналд Тръмп, но това не му попречи после открито да я критикува и да говори с пренебрежение за нея, отбелязва още Асошиейтед прес.

Много важен момент е постигане на двустранно споразумение за свободна търговия, но оптимизмът е умерен след като американският президент вече предупреди Джонсън да не застрашава мирния процес в Северна Ирландия във връзка с Брекзит.

Програмата на Байдън в Европа

Джо Байдън има натоварена програма по време на срещата на Г-7 в Корнуол, като в неделя има планирана среща и с кралица Елизабет Втора в двореца Уиндзор.

В сряда Байдън ще се срещне в Женева с руския президент Путин. По този повод той каза, че Съединените щати не търсят конфликт с Русия, а искат стабилни и предвидими отношения.

Президентът на САЩ е твърдо решен да възстанови трансатлантическите връзки и да преформатира отношенията с Русия след 4-те години управление на предшественика му Доналд Тръмп.

Ако обаче Русия се впусне във "вредни дейности", както се изрази Байдън, тя ще понесе всички произтичащи от това последици.