Това се случва, след като тя отказа да върне близо 300 000 евро средства от ЕС, които е похарчила неправомерно, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

ЕП заключи, че в периода 2011-2012 г., в качеството си на лидер на френския Национален фронт, Льо Пен е плащала заплатите на свои съпартийци с европейски пари, които по правилата на ЕС са предназначени само за асистенти на евродепутати.

Льо Пен, която участва във все по-оспорваната надпревара за президентските избори във Франция напролет, каза, че няма да се поддаде на натиска и няма да върне пари.

В изявление, изпратено в писмен вид на Ройтерс, тя заклейми искането като "едностранно решение, взето от политически опоненти, без доказателство и без да чакат решение от съда по процедурата, която аз инициирах". Властите в ЕС дадоха срок на Льо Пен да върне парите до днес в полунощ.

Ако френската евродепутатка не направи това, заплатата й ще бъде орязана наполовина до около 3000 евро от февруари и тя ще загуби други придобивки. Общо около 7000 евро ще бъдат удържани всеки месец от парите, които Марин льо Пен получава по европейска линия, каза официален източник.

"Уикилийкс" с данни за Льо Пен и Фийон

Междувременно организацията "Уикилийкс" публикува в Туитър около 4800 документа за Марин льо Пен и друг кандидат президент - Франсоа Фийон, предаде ТАСС.

Според данните водачката на Национален фронт е назначила фиктивно като свои помощници в Европарламента ръководителката на канцеларията си Катрин Гризе и телохранителя Тиери Лежие. От фонда на ЕП на Гризе са били платени общо 299 000 евро, а на Лежие - 41 500 евро. Материалите, свързани с Льо Пен, са 1138.

Архивът за Фийон пък наброява 3630 файла и отново са свързани с фиктивни плащания. В. "Канар аншене" вече публикува разследване, което твърди, че съпругата му няколко години е била зачислена като негова помощничка в парламента и, без да изпълнява никакви конкретни задължения, е получила 900 000 евро.