По-рано ГЕРБ обяви, че ЕК спира тези два инфраструктурни проекта, чиято стойност е над 131 млн. евро.

Златанова обаче заяви, че това е изключително груба манипулация и се изненадва, че от ГЕРБ си рискуват професионалната репутация, както пред гражданите, така и пред европейските си партньори, за да правят такива манипулации.

"Става дума за рутинна процедура по съгласуване на апликационни форми, която се практикува от години”,
каза вицепремиерът пред журналисти в Брюксел, цитирана от "Фокус".

Златанова обясни, че в оперативните програми за тези два проекта няма пари, но от ГЕРБ много добре знаят, че пари не е имало и преди, защото проектите са в резервния списък.

С други думи, ако се направят спестявания по оперативната програма, то тогава биха могли да бъдат финансирани, добави вицепремиерът. По думите й за да се изпълнят тези два проекта, е необходимо да се намерят средства.

По повод предложението на Бойко Борисов, че ако го помолят ще им услужи с експерти по еврофондове, Златанова каза, че работи с хората, които е заварила - неговите експерти.

Междувременно Министерски съвет и транспортното министерство публикуваха съобщение, че двата проекта могат да бъдат реализирани с европейско финансиране, но решението дали това ще стане, е отложено.

Двата проекта няма да бъдат разглеждани от ЕК, докато не бъде решен въпросът с наддоговорените средства по приоритетна ос 1 на Оперативна програма "Транспорт" (за жп проекти) чрез заем от ЕИБ.

"Проектите могат да бъдат отново внесени за разглеждане, след като въпросът с наддоговорените средства за жп проекти бъде решен", заявиха от министерството.