Това каза министър-председателят Бойко Борисов по повод оповестения днес меджинен доклад на Европейската комисия за страната ни, предаде "Фокус".

"Нашият доклад е много по-добър отколкото на Румъния. Това не се е случвало от 3-4 г. Ясно се казва, че има политическа воля, мерките, които се предприемат, ще доведат до резултат. След като са ни приели с тази нереформирана съдебна система, сега те трябва да бъдат водещи в реформирането й", каза още той, като отбеляза, че в доклада ясно се посочва, че прокуратурата работи по нов начин.

Съдебната система е направена по партиен квотен принцип от Тройната коалиция плюс президентството през тези осем години. Въпросът защо съдебната система е така, не трябва да се отправя към мен. Той трябва да се отправи към трите партии: ДПС, НДСВ, БСП и президентът.
Това са квотите, до този момент ние не сме дали нито един човек. Те и техните лидери трябва да отговорят – защо са я конструирали така и са поставили такива хора, които да водят във всеки доклад на Брюксел въпроса – кога ще я оправите. Те да кажат: кога и как”.

"Обръщам се към колегите от съдебната система – да прочетат всички упреци, всичко, което е написано в доклада. Ясно се посочва, че правителството има воля, така трябва и те да предложат на нас и на Брюксел план, който да изведе съдебната система от това във всеки доклад тя да бъде посочена с пръст. Ако искат сега – да напишат писмо до Барозу и Брюксел, да поискат да им се извини... Ако го приеме Брюксел, ще го приемем и ние", добави премиерът.

По думите му - това е най-добрият доклад, който България е получавала и оценката за управлението на правителството като воля и желание е шест, цитира го БТА. По много от забележките, мерките вече са представени и в юлския доклад това ще бъде отразено, каза той. Сред мерките Борисов посочи промените в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс. Всичко това в Брюксел се знае, заяви Борисов и добави, че за първи път докладът за България е по-добър от този за Румъния, което не се е случвало от няколко години.

По-късно от правителствената пресслужба съобщиха, че в телефонен разговор Борисов е благодарил на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу за обективния доклад за България. По време на разговора премиерът се е ангажирал направените в документа констатации да намерят своето решение до юли, когато се очаква да бъде изготвен следващият доклад. Той е използвал повода, за да честити рождения ден на Барозу и да му пожелае много здраве и нови успехи, уточниха от правителството.

Правосъдният министър Маргарита Попова пък коментира по БНР изтъкна, че за първи път се декларира, че България признава механизма за сътрудничество и проверка, като това е ключов момент, в който се вижда, че имаме доверието на Брюксел, предаде БГНЕС.

"Не можем да се отнесем равнодушно към критики в междинния доклад към съдебната система, но много важен е годишният доклад, където ще има и оценка на България като цяло. Всички, които наблюдават процесите в съдебната система, им прави впечатление, че това, което става не удовлетворява обществото, както и нашите партньори", отбеляза тя.

"Отговорността на съдебната система и ВСС като адресат по юлския доклад са огромни ангажименти, без да искам да нагнетявам напрежение. Още на следващото заседание на ВСС по подходящ начин, в диалог и взаимна взискателност ще поставя този въпрос, защото през юли ще бъде отчетен напредъкът на България, а не на една институция", уточни Попова.

Тя обеща, че няма да позволи намеса в независимостта на ВСС и съдебната система.
"Нека летвата за морал и етика да бъде по-висока – това очакват от нас“, добави в заключение министърът на правосъдието Маргарита Попова.