За негов втори мандат гласуваха 382 европейски депутати, против бяха 219, а 117 се въздържаха, съобщи БТА. 
Преди вота евродепутатът Даниел Кон-Бендит от парламентарната група на "зелените", която се обяви категорично против избирането на Барозу, поиска да бъдат проверени електронните машини за гласуване, тъй като вчера при друго гласуване е имало проблеми. Проверката показа, че такива проблеми има с три от машините, които бяха отстранени.
Новият стар председател на Европейската комисия благодари най-сърдечно за доверието, изразено от Европейския парламент.
"За мен това е силен сигнал, че Европейският парламент одобрява програмата ми за Европейската комисия през следващите пет години. Ще работя тясно с всички политически групи в парламента, които споделят моите вижданията за развитието на Европейския съюз", изтъкна Жозе Мануел Барозу.
Председателят на Европейския парламент Йежи Бузек призова да се подготви бързо списък с членовете на следващата Европейска комисия.
"Имаме много работа в парламента, а комисарите трябва да бъдат изслушани в парламентарните комисии преди да бъдат гласувани. Това отнема време, затова побързайте", обърна се той към Жозе Мануел Барозу.
"Европейските политици показаха голяма зрялост като гласуваха втория мандат на Жозе Мануел Барозу", коментира пред БТА комисарят за защитата на eвропейските потребители Меглена Кунева. "Избирането на председател на Европейската комисия сега е изключително важно събитие за Европейския съюз, който се намира в сложна икономическа и политическа ситуация. Най-доброто, което може да бъде направено сега, е да се даде сигнал на европейските граждани, че в Европа има лидерство, има яснота и решителност", добави тя.
Във вторник следобед в Европейския парламент в Страсбург евродепутатите проведоха дебат след изявлението на Жозе Мануел Барозу, което той направи преди днешното гласуването на своята кандидатура за председател на Европейската комисия. След като вече защити своята програма за следващите пет години пред политическите групи миналата седмица, Барозу представи своите основни политически насоки пред пълната заседателна зала в Страсбург.
Той акцентира върху икономическото възстановяване и социалните измерения на пазарната икономика и предложи мерки, които ще въведе, ако бъде избран. „Аз съм ангажиран с борбата със социалния дъмпинг”, подчерта Барозу като обяви предстоящото преразглеждане на директивата за работното време. Тази стъпка бе ясен знак към социалистите, които въпреки всичко днес заявиха, че няма да го подкрепят. Барозу обеща също така инициативи за премахване на разликите в заплащането между половете. Що се отнася до бюджета на Европейският съюз Барозу предложи възприемането на "подход, основаващ се на солидарността". Той изтъкна, че "ЕС трябва да има по-прозрачен и ефикасен начин за финансиране на своите политики".
Министър-председателят Бойко Борисов е изпратил поздравителна телеграма до Жозе Мануел Барозу по повод преизбирането му на поста председател на Европейската комисия."Обединена Европа в момента преминава през динамичен период, изпълнен с много предизвикателства и нови възможности. Бих искал да подчертая, че Вашето преизбиране за втори мандат на поста председател на Европейската комисия идва в точния момент, когато Европейският съюз се нуждаеше най-силно от институционална консолидация, за да може ефективно да посрещне предизвикателствата на икономическата криза, проблемите с опазването на климата и глобалната сигурност", пише в писмото си Борисов.