Европейският комисар по вътрешните работи отхвърли искането на Виена за финансиране на допълнителното изграждане на ограда по българо-турската граница. Дания и Нидерландия подкрепят искането за отделяне на средства на граничната ограда между България и Турция.

Пред австрийската агенция АПА Илва Йохансон обаче е коментирала, че "в бюджета на Европейския съюз не са предвидени средства. И ако се харчат пари за стени и огради, няма да останат средства за други неща".

Тя е направила изказването преди неформалната среща на вътрешните министри в Стокхолм, където беше обсъдено ускоряване на процеса по връщане на незаконно пребиваващи мигранти в родните им страни. По време на срещата Йохансон Нидерландия също е заявила подкрепа за отпускане на средства за оградата на българско-турската граница, но отговор на Йохансон е бил отново отрицателен.

В началото на седмица федералният канцлер на Австрия лично увери президентът Румен Радев, че ще подкрепи България пред ЕК за отпускането на 2 милиарда евро, които да бъдат използвани за охрана на българо-турската граница. Това стана ясно на съвместен брифинг на двамата, след като посетиха Регионалната дирекция "Гранична полиция" - Елхово и се запознаха с предприетите мерки за охрана на външната граница на ЕС с Турция.

Австрийският канцлер заяви, че лично е видял какви са предизвикателствата пред България в охраняването на българо-турската граница. Канцлерът подчерта, че подкрепя усилията на страната ни да бъде усилена защитата на границата. "Затова ние ще се застъпим пред ЕК за българската позиция за това тези 2 млрд. евро, които са необходими за засилване на границата, да бъдат предоставени", категоричен бе той и добави: "Тези средства ще бъдат използвани за закупуване на допълнителна по-усъвършенствана техника за наблюдение и контрол на границата - хеликоптери, за високопроходими превозни средства, за техника за нощно виждане и т.н., за инфраструктура. Тук ние заставане напълно на страната на България".

ЕС иска да връща повече мигранти обратно в Африка, Близкия изток и Азия

Министрите на вътрешните работи и по имиграционните въпроси на страните членки на ЕС обсъдиха в Стокхолм въпроси, свързани с въвеждане на визови oграничения и с подобряването на координацията в блока за връщане на повече мигранти, на които е било отказано правото на убежище в Европа, обратно в родните им страни, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че срещата се случва на фона на увеличаването на миграционния натиск след пандемията и съживяването на идеите за гранични огради и изграждане на центрове за хора търсещи убежище извън Европа.

Европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс" съобщи за регистрирани близо 330 000 нови нелегални мигранти миналата година, което е най-високото ниво от 2016 г. насам, и че особен ръст се наблюдава по маршрута през Западните Балкани.

"Имаме огромно увеличение на нелегалните мигранти", каза еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон по време на срещата и добави: "Имаме много малък процент връщания и според мен можем да постигнем значителен напредък по този въпрос".

Дания, Нидерландия и Латвия са сред страните, които призовават за по-голям натиск чрез визи и помощ за развитие за близо 20 държави, включително Ирак и Сенегал, които според Европейския съюз не сътрудничат за връщане на гражданите си, които нямат право да останат в Европа.

Едва една пета от подобни мигранти са били върнати миналата година, а недостатъчните ресурси и координация от страна на ЕС са още едно препятствие, съобщава Европейската комисия.

Министерската среща е свикана преди срещата на Европейския съвет на 9-10 февруари, който също ще разгледа въпроса с увеличаването на връщанията на мигранти в родните им страни, сочи проект на съвместно изявление на лидерите, видяно от Ройтерс.

Дания преговаря с Руанда за това африканската държава да приема молбите за убежище на кандидати от Източна Африка, а други европейски страни искат отделяне на средства на граничната ограда между България и Турция, като и двете идеи бяха смятани доскоро за табу.

"Все още работим това да се случи, за предпочитане с други европейски страни, но като краен вариант, ще го направим в сътрудничество между Дания и например Руанда", каза днес датският министър на имиграцията и интеграцията Коре Дюбвад.

Нидерландският министър на миграцията Ерик ван дер Бург каза, че е отворен за европейско финансиране на гранични огради.

Йохансон се опита да отклони тази идея с думите: "Ако харчим пари за стени и огради, няма да имаме пари за други неща".

Макар някои европейски страни да се противопоставят на незаконната миграция от Близкия Изток и Северна Африка, която често е съставена от мюсюлмани, Германия иска да отвори трудовия си пазар за необходимите работници от страни извън блока.

"Искаме да сключим имиграционни споразумения с някои страни, по-специални с държави от Северна Африка, които ще позволят да бъде създаден законен маршрут към Германия, но и които да предвиждат и възможност за връщане на мигранти", каза в Стокхолм германската външна министърка Нанси Фезер.